Србија и Балкан

Ђурић са амбасадорима Кине и Грчке: Захвалио на принципијелном ставу по питању суверенитета Србије

Шеф српске дипломатије је констатовао да је Кина последњих година препозната као један од важних покретача економског развоја Србије
Ђурић са амбасадорима Кине и Грчке: Захвалио  на принципијелном ставу по питању суверенитета Србије© TANJUG/ MSP

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић je приликом одвојених разговора са амбасадорима Кине и Грчке, Ли Мингом и Маријом Левади, захвалио на принципијелном ставу тих земаља по питању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Током сусрета са Ли Мингом, Ђурић је истакао да је од изузетног значаја Заједничка изјава о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, којом је у српско-кинеским односима отворено једно ново поглавље, саопштило је ресорно министарство.

Он је кинеском амбасадору пренео искрену захвалност Србије на принципијелној и непоколебљивој подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету, која је од непроцењиве важности за Србију у међународној арени.

Србија је поносна на изванредне билатералне односе са Кином, који су, како је нагласио Ђурић, резултат посебно блиских личних односа двојице председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, нарочито афирмисаних током недавне историјске посете кинеског шефа државе нашој земљи.

Поред изузетно садржајног политичког дијалога на високом и највишем нивоу, Ђурић је истакао да Кина и Србија имају веома плодну сарадњу и на економском, инфраструктурном и културном плану.

"Указавши да је Кина, трећу годину заредом, несумњиво највећи појединачни страни инвеститор у Србији, као и један од наших водећих спољнотрговинских партнера и извозних дестинација, министар је са задовољством констатовао да је Кина последњих година препозната као један од важних покретача економског развоја Србије као целине, али и појединачних региона", закључује се у саопштењу.

Ђурић са  Маријом Левади о положају Срба на КиМ

Ђурић се сусрео и са амбасадорком Грчке у Србији Маријом Левади, коју је упознао са положајем Срба на Косову и Метохији,  оценивши да су Србима ускраћена основна људска права и да, због једностраних потеза Приштине, дијалог о нормализацији односа назадује већ месецима.

"Министар Ђурић је рекао да Србија високо цени став Грчке о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и да нам веома значи подршка грчке стране по нашем најважнијем националном питању", наводи се у саопштењу.

Говорећи о плановима у наредном периоду, Ђурић је рекао да Србија жели да шири пријатељства и гради односе поверења са државама ЕУ, јер стратешко опредељење Србије јесте и биће пуноправно чланство у Европској унији.

У том контексту, Ђурић је изразио и захвалност Грчкој на подршци у процесу европске интеграције.

Саговорници су се осврнули и на чињеницу да Србија и Грчка ове године обележавају 145 година дипломатских односа, и закључили да тај повод може бити додатни подстицај за разговор о проширењу свих видова сарадње између две државе.

image