Србија и Балкан

ЦИК одбацио пријаву СДС-а за учешће на локалним изборима; Цвијановић: Одлука подрива демократију БиХ

СДС не испуњава услове због тога што је рачун странке за финансирање кампање отворен на физичко лице, образложила је Централна изборна комисија своју одлуку
ЦИК одбацио пријаву СДС-а за учешће на локалним изборима; Цвијановић: Одлука подрива демократију БиХGetty © Anadolu / Contributor

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одбацила је пријаву Српске демократске странке (СДС) за учешће на локалним изборима у октобру.

СДС не испуњава прописане услове због тога што је рачун странке за финансирање кампање отворен на физичко лице, речено је данас на хитној седници ЦИК-а.

У одлуци се наводи да су политичка странка и независни кандидат који учествују на изборима дужни да отворе посебан рачун за финансирање трошкова кампање, а рачун отвара орган који овласти политичка странка.

Осим СДС-у пријава за учешће на изборима одбијена је за још четири политичке странке. На седници је усвојена одлука да ЦИК овери пријаве у целости за 82 политичке странке и за још 35 делимично, наводи Срна.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је скандалозна, нечувена и срамна одлука ЦИК-а о забрани изласка на изборе СДС-у и да се том одлуком подривају темељи демократије у Републици Српској и БиХ.

Цвијановићева је за Срну рекла да је трагично то што домаће институције наступају тако рестриктивно према правним и физичким лицима, а на примеру СДС-а се види и политичким субјектима, без било какве судске пресуде, већ само зато што је неко из иностранства или нека туђа влада одлучила да јој нешто није по вољи.

"Ово је још један доказ да је овај сазив ЦИК-а ништа друго до полуга у рукама странаца", сматра Цвијановићева.

Она је истакла да је апсолутно неприхватљиво да се, како је навела, "у поданичком маниру" само изигнорише ситуација у којој се нашао СДС и да је ЦИК тако олако пристао да онемогући равноправно учешће свих политичких субјеката у изборном процесу.

"Ово је брутални напад на демократију, исто као што је и појава у којој неки странац појединац може наметнути измене кривичног, изборног или било којег другог закона, уместо институција које су за то овлашћене и по Уставу и по закону", рекла је Цвијановићева.

image