Србија и Балкан

Шта је све ноћас изгласао парламент Републике Српске и зашто је то значајно за српски народ

Каква-таква, ово је земља Срба, Хрвата и Бошњака, а не Британаца, Американаца и Немаца, рекла је потпредседница Скупштине Републике Српске Ања Љубојевић
Шта је све ноћас изгласао парламент Републике Српске и зашто је то значајно за српски народ© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Потпредседница Скупштине Републике Српске Ања Љубојевић за РТ Балкан каже да је та институција показала да има апсолутни демократски и парламентарни капацитет након што је на посебној седници парламента Српске ноћас, нешто после два сата иза поноћи, са 51 гласом за, 11  против и четири уздржана, усвојен Изборни закон Републике Српске и послат је у даљу парламентарну процедуру.

Законом се предвиђа да ће изборе за органе власти у Републици Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Српске.

"У физици закони су много једноставнији, па имате закон акције и реакције. Изборни закон Републике Српске је реакција на акцију персоне, која се у овој заједници званој БиХ лажно представља, која нема ни легалитет и легитимитет да доноси и намеће законе", каже она.

За разлику од Кристијана Шмита, високог представника у БиХ, Љубојевићева наглашава легалитет и легитимитет парламента Српске као законодавца.

"Понављам све, и да је легално изабран, није нормално да једна особа може доносити законе. Нажалост, некима у БиХ је нормално да ми будемо страни протекторат. Дозвољавамо Немачкој да на нама испољава своју фрустрацију, па нас један њихов туриста све малтретира", објашњава потпредседница Скупштине Републике Српске.

Љубојевић наглашава да се то наравно ради уз асистенцију aмбасада Велике Британије и Америке.

"Та злочиначка екипа је уништила договор, понављам те речи, легитимно и легално изабраних представника три конститутивна народа, непотребно изазивајући кризу у БиХ и заустављајући европски пут", истакла је она за РТ Балкан.

Додаје да Република Српска има уставни основ да сама спроводи изборе, али и просту логику.

"БиХ нема заједничку изборну јединицу. Српска може сама да спроведе све изборе за сваки ниво власти и то ће учинити у наредном периоду. Закон је отишао у даљу парламентарну процедуру. БиХ има још неколико дана да превазиђе ову кризу и покаже да не жели стране управитеље. Тренутно је одговорност за судбину ове несрећне земље у рукама бошњачких представника за које се надам да ће имати довољно мудрости. Каква-таква, ово је земља Срба, Хрвата и Бошњака, а не Британаца, Американаца и Немаца", наглашава Љубојевићева.

Значај усвајања Изборног закона РС, као најважнијег од изгласаних одлука за Српску и српски народ, за РТ Балкан је коментарисао и политиколог и аналитичар Анђелко Козомара.

"Тај закон поништава наметнуте измене и допуне Изборног закона БиХ које је немачки туриста Кристијан Шмит обелоданио на сајту ОХР, представљајући га као да је Службени гласник. Тим изборним законом је прописано да ће Српска спроводити на својој територији изборе за парламент РС и за све локалне нивое", објашњава аналитичар.

Он подсећа да је Република Српска имала тај изборни закон који је високи представник 2002. ставио ван снаге, а наметнуо онај из БиХ.

На истој седници синоћ је усвојен је и Закон о имунитету Републике Српске, који према мишљењу Анђелка Козомаре, штити функционере од одговорности, али не у потпуности јер пред Дејтонским судом и тужилаштвом БиХ на основу закона БиХ могу да буду процесуирани.

Усвојен је и Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, који ће олакшати процес референдума. Наиме, уместо да резултати буду усвојени, као и до сада, уколико већина уписаних пунолетних грађана гласа "за", ова измена омогућава да резултати буду признати уколико се већина изашлих бирача одлучи тако. 

Закон о допунама Закона о раду - по хитном поступку, такође је изгласан, уз прихваћен амандман Владе Републике Српске и омогућиће свим грађанима који су под санкцијама Сједињених Америчких Држава да примају плату на руке, будући да им је сада то право ускраћено.

Претходно је Народна скупштина усвојила извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године и закључке.

У њему је истакнуто да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Извештај о догађајима у Сребреници

Анђелко Козомара за РТ Балкан каже да усвојени извештај обухвата 1.000 страна и да су на њему радили највећи међународни експерти.

"Детаљно описује све догађаје у Сребреници од '92 до '95 године. Међународна комисија је била састављена од девет експерата из девет земаља, на чијем челу је био један од најпризнатијих и најцењенијих - израелски историчар Гидеон Грајф који је утврдио да је убијено 3.714 Бошњака, а не 8.372 колико пише на улазу у Меморијални центар Поточари, а важно у том извештају је да ниједан цивил који је живео у Сребреници није убијен", објаснио је Козомара.

Он је нагласио да је синоћ у скупштини Српске дошло до преседана - први пут су сви били сагласни.

"И посланици власти и опозиције су подржали извештај као важан документ о објављивању истине о догађајима у Сребреници у јулу 1995. године", додао је аналитичар.

У извештају се наводи да је око 2.500 Срба убијено у непосредној близини Сребренице, у Кравицама и осталим селима.

"Наглашено је да многи људи који су живи имају споменик у Сребреници, сам директор Меморијалног центра Емир Суљагић је признао да је његов отац погинуо 1992. године негде код Зенице, а да га је он ископао и донео ту јер ће звучати гордије и патриотскије ако му је тата сахрањен у Поточарима. Ту има много манипулација са Сребреницом, нема дилеме да су Бошњаци вешто искористили догађаје да направе мит који то не заслужује, али је као и многи тешки догађаји направљен тако да се о њему прича цели свет и спрема се резолуција у ГС УН", додаје.

У Бањалуци је паралелно одржан и велики народни скуп "Српска те зове", којем је према подацима МУП-а присуствовало око 50.000 грађана.

image
VV inauguration
banner