Србија и Балкан

Ко је Хрватима дирнуо у живац: Хапси ли "Јутарњи лист" Мила Ђукановића због Јасеновца?

На крају, уколико се резолуција (о Јасеновцу) усвоји, биће јасно да је утицај Хрватске у Црној Гори ослабио и да самим тим ДПС неће моћи да рачуна на подршку овог фактора, каже за РТ Балкан Спасоје Томић, уредник портала "083" из Никшића
Ко је Хрватима дирнуо у живац: Хапси ли "Јутарњи лист" Мила Ђукановића због Јасеновца?www.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Пророчанство загребачког "Јутарњег листа" није се испунило – Мило Ђукановић није ухапшен "у наредних неколико дана", односно током викенда како су пре пет-шест дана прорекли, а у затвору једино је из Велике Британије изручени црногорски бизнисмен Душко Кнежевић, ухапшен и оптужен по – Миловој оптужници.

"Дакле, како се прича по Подгорици, државно тужилаштво, које је сада под капом владајуће просрпске коалиције, то бомбастично хапшење припрема након што се наводно договорило с недавно из Велике Британије изрученим 'бизнисменом' Душком Кнежевићем који је наводно пристао да сарађује и буде 'заштићени сведок покајник'", објавио је овај лист, позивајући се на "добро обавештене подгоричке изворе".

Дакле, "добро обавештени извори" хрватског тиска који, ваљда, пише по европским стандардима су - оманули.

Уз ново хрватско мешање у црногорске унутрашње ствари, једина реакција која је поменутим текстом до сада изазвана јесте најава Милана Кнежевића који је у уз Андрију Мандића прозван као "кључни" за најављено хапшење, да ће суду предати тужбу против "Јутарњег листа" и тражити задовољење, односно одштету.

"Коначно, представници радикалне просрпско-проруске опције Милан Кнежевић и четнички војвода Андрија Мандић, сада на позицији председника скупштине, стално су у предизборним наступима обећавали да ће 'Ђукановића сместити иза решетака', а сада када имају потпуну власт у својим рукама, могуће је да су се одлучили на тај корак", навео је "добро обавештени" хрватски лист.

Уз образложење да најава "Јутарњег листа" о томе како је кључни човек за хапшење Ђукановића има за циљ да "изазове немире и грађанске сукобе у Црној Гори, Кнежевић је у реакцији написао да осим што текст обилује неистинама, глупостима, злурадошћу, таблоидношћу, и да је његова намера ипак "опаснија и тенденциознија".

"Многима нисам симпатичан, код многих изазивам и агресију, али оно што је сигурно, своје политичке противнике сам искључиво посматрао као 'политичке' и никако другачије. Међу њих спада и Мило Ђукановић, о чијој политици и њеној погубности по Црну Гору мислим све најгоре. Уосталом, то сам му и у лице саопштавао пред читавом црногорском јавношћу. Ипак, без обзира на мој став о Милу Ђукановићу, све и да имам, а немам никакве институционалне механизме, не бих радио оно што су други радили мени", написао је Милан Кнежевић додајући да није "еуфорисао ни када су хапшени његови прогонитељи", јер "није васпитаван да ужива у туђој муци", макар се радило и о "његовим џелатима".

Кнежевић је закључио да таргетирање "Јутарњег листа" доживљава веома озбиљно, јер "оно има за циљ да допринесе даљем подизању тензија и врло могућим грађанским сукобима у Црној Гори".

"Ниједна функција, ниједан механизам моћи, није вредан једне сузе, а камоли капи нечије крви", закључио је Кнежевић.

Текст "Јутарњег", као случајно, поклопио се са расправама у црногорском друштву око најављене резолуције о Јасеновцу, па укључивање хрватске стране у читаву причу и није у Подгорици изазвало неко велико изненађење. Иначе, сама резолуција већ је у Хрватској добила епитет "фамозна", али без образложења, док је председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић у сваком помињању обавезно насловљен и као "четнички војвода".

"Пошто су претходних дана отворено напали намеру Црне Горе да усвоји поменуту резолуцију, наравно, чешу се где их сврби, запретили рампом на нашем европском путу, удар на Милана и Андрију је још један напад, али, на споредном правцу, војници би рекли – демонстративни напад, да се у Црној Гори поткопа кредибилитет оних за које мисле да су 'кључни' у намери да се резолуција и усвоји. Циљ је да се уочи гласања о резолуцији ситуација у Црној Гори што више закомпликује, замагли, по могућству изазову немири", каже за РТ Балкан, један од црногорским властима блиских познавалаца овдашње политичке ситуације који због осетљивости ситуације није пристао да му објавимо име.

"Oво писање 'Јутарњег листа' почиње након најаве Демократске народне партије да ћемо отказати подршку Влади Милојка Спајића ако не дође до усвајања резолуције о геноциду у Јасеновцу. Самим тим верујемо да то писање има везе са нашом најавом", каже за РТ Балкан Јована Тодоровић, портпарол Демократске народне партије.

Куда и у овом случају дувају ветрови из Хрватске показала је и изјава некадашње министарке вањских и европских послова Хрватске Весне Пусић која је за америчке медије изјавила да се "подношење резолуције о Јасеновцу у црногорској скупштини већ рефлектује на европски пут Црне Горе, без обзира на Хрватску и да то показује да је Црна Гора Гора нека врста политичког вазала Србије".

"То је већ очито", рекла је Пусић.

Спасоје Томић, уредник портала "083" из Никшића сматра да "напади на политичке представнике Срба од стране Хрватске, њихових званичника и медија, дефинитивно показују да је са резолуцијом о Јасеновцу погођен живац  свим антисрпским елементима и да је данашња Хрватска управо и наследник НДХ, за чије време је управо у поменутом логору побијено више од 700.000 Срба, да би данашња Хрватска етничко чишћење и завршетак тада започетог процеса одрадила у акцијама Бљесак и Олуја". 

"Оно што је важно истаћи јесте да Кнежевић и Мандић морају истрајати по овом питању, да не сме бити никаквог повлачења нити тактизирања, већ Јасеновац мора остати услов свих услова за опстанак владе и њене реконструкције, јер би се на тај начин послао јасан сигнал Србији да је већи део Црне Горе против резолуције о Сребреници и да су Срби спремни да покрену питања која их се тичу и од којих зависи на крају крајева и сама стабилност Црне Горе у будућности", каже Томић за РТ Балкан. 

"На крају, уколико се резолуција усвоји, биће јасно да је утицај Хрватске у Црној Гори ослабио и да самим тим ДПС неће моћи да рачуна на подршку овог фактора, што ће отворити простор и за измене устава поводом питања језика, а касније и народне заставе тробојке. Притисак из Хрватске се мора издржати, резолуција се мора донети, нема назад", каже Томић. 

image