Србија и Балкан

Повратак бизнисмена: Даје ли долазак Кнежевића већи смисао Миловом призивању освете и то крвне?

"Нисмо више пријатељи, врати моје паре", поручио је Милу Ђукановићу из Лондона Душко Кнежевић јануара 2019. годинe
Повратак бизнисмена: Даје ли долазак Кнежевића већи смисао Миловом призивању освете и то крвне?© TANJUG/ MEDIABIRO/ bg

Београдски ђак, црногорски бизнисмен, британски држављанин, доктор правних и економских наука, Милов дугогодишњи близак пријатељ, па љути непријатељ. Данас спушки притвореник. Неки помињу и кандидат за сведока сарадника.

У неколико реченица, овако би могла, укратко, да гласи биографија црногорског бизнисмена Душка Кнежевића, који је у уторак изручен Црној Гори, која га потражује од јула 2019. због сумње да је починио тешка кривична дела – организовање криминалне групе, прање новца и злоупотребе у привреди.

Обогатио се средином 90-их и почетком 2000-их када је основао "Атласмонт банку" и "Атлас групу" са више од 30 компанија из области финансија, туризма, здравства, некретнина, медија.

Први је довео арапске инвеститоре у Црну Гору, остао познат по томе што је 2011. године обезбедио долазак Била Клинтона на конференцију у Будви. Пројекат "Атлас капитал" у Подгорици, 2009. године представио је у друштву Памеле Андерсон.

И тако до 2014. године, када почињу невоље. Управо арапски инвеститори истискују га из пројекта "Атлас капитал центра" у Подгориици "због непоштовња договора, трошења милиона евра без њиховог одобрења". Руска Централна банка забрањује рад његовој филијали. Четири године касније, 2018, из Управе полиције ЦГ стиже саопштење да је преко његове банке "опрано више од пола милијарде евра прљавог новца, да криминалну групу чине десетине запослених у његовим фирмама". Стиже кривична пријава против 79 појединаца и 95 фирми.

Пре који месец навршило се и равно пет година од историјског догађаја који је тада из темеља потресао Црну Гору, а чији је главни актер из много углова био управо Кнежевић.

Светло дана тада је угледао снимак на коме се види како градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић од њега прима коверту са, наводно, 100.000 евра. Покренута је афера "Коверта" која ће утицати на неке будуће, преломне политичке догађаје у држави.

И, док ових дана крећу прва саслушања у уторак изрученог Кнежевића, а најављено је да ће он одбацити све оптужбе, оно што црногорску јавност понајвише интересује јесте шта је до јуче одбегли бизнисмен донео из Лондона и са чим ће се од материјала из торбе коју је јуче имао уз себе, Ђукановић суочити. Преко медија стижу поруке да ће због "Кнежевићеве безбедности мало тога угледати светло дана".

У ствари, у Црној Гори сви су уверени да ће се читав случај на крају свести на судар двојице бивших блиских пријатеља, сарадника, који су пре осам година ударили један на другога и када је и почео њихов сукоб.

Од тада до данас, сукоб је прошао кроз више фаза, било је ту жестоких офанзива Кнежевића, покушаја одбране и контранапада Ђукановића, једино је непријатељство остало исто.

Посебно се памти јануар 2019. године, одмах иза Божића, када је Душко Кнежевић који је тада увелико био мета истраге Миловог тужилаштва узвратио оптужбама да шеф државе и шеф ДПС-а Мило Ђукановић покушава "да му преузме посао и отме имовину".

На списку које је Кнежевић тада оптужио нашли су се и пре 15 дана ухапшени специјални тужилац Миливоје Катнић и председник Привредног суда Блажо Јованић, који је у међувремену такође био у затвору и пуштен да се брани са слободе уз кауцију од 768.000 евра.  

"Свјетска компанија за финансијске истраге и наш адвокатски тим из Лондона дошли су до закључка да иза случаја 'Атлас' стоји Ђукановић и кланови блиски првој фамилији", дословце је тада рекао Кнежевић.

Уз заједничке слике на којима су насмејани Ђукановић, Кнежевић, па и сада утамничени Миливоје Катнић, Кнежевић је тих дана објавио и да је Миловом ДПС-у "донирао силне паре и за локалне изборе у Подгорици да је све то урадио у договору како са Милом тако и са тадашњим градоначелником Подгорице Славољубом Стјеповићем".

"Сигурно сам један од највећих донатора ДПС-а у задњих 25 година. Они јако добро знају о којим износима је ријеч. Да ли су они те донације приказали или нијесу, то Ђукановић најбоље зна. Што се тиче Ђукановића, имали смо обичај да претресемо важне и шкакљиве теме, често смо се сретали", рекао је тада Кнежевић.

Бизнисмен је тих дана у Миловој Црној Гори носио епитет "бегунца од правде", "човека који на галаму покушава да закумфлира правну одговорност".

Из Лондона, где је седео са британским држављанством, Кнежевић је узвраћао претњама да ће тек отворити бројне афере финансирања послова Мила Ђукановића и ДПС-а.

"Нисмо више пријатељи, врати моје паре", поручивао је Кнежевић из Лондона.

Пре тога, више од деценије трајала је ера сарадње и љубави ове двојице, било је, истина, мањих спорова, отворени сукоб букнуо је тек после парламентарних избора 2016. године.

Тада се, а било је то време хапшења, истрага, оптужби за "државни удар", у црногорској јавности сумњало да је иницијална каписла  сукоба спор око једне од инвестиција Кнежевића. Од силних спорних инвестиција у Црној Гори на удару су се нашли баш Кнежевић и његово улагање у болницу у Мељинама. Так касније, када се сукоб распламсао, уз аферу "Коверта", Кнежевић је поручио да зна много више него што је до тада објавио, а поменуо је и да поседује око 2.000 сати снимљеног материјала.

Априла 2022. године следио је нови талас отвореног сукоба. Кнежевић, којег је Ђукановић назвао у једном претходном писму "неквалификованим Пулицером", у пошироком одговору писаном  из Лондона, поред осталог, оптужио Ђукановића да је за све време предуге владавине на енглеском научио само – "тенк ју".

"Од познавања страних језика се хвалио да зна руски и то је обилато користио у сусретима са руским олигарсима, а посебно му је то знање користило са лаким дамама у ноћним клубовима и оргијама", написао је Кнежевић.

У салви оптужби на рачун Ђукановића, Кнежевић тада пише да "треба заиста имати образа и изигравати поштењачину пред народом Црне Горе, од кога је опљачкао све што се опљачкати може, он и његова фамилија, за све године своје владавине".

"Уз милијарде које је намицао док је приљежно уништавао привреду, пљачкајући 'своју' Црну Гору, умијешан у сваки инвестициони програм, кроз власништво преко пријатеља и кумова, или директно рекетирање инвеститора. Бахатост и грамзивост Мила Ђукановића и његове породице је толика да превазилази границе Црне Горе. То што посједује 'прва фамилија' у сиромашној Црној Гори, нема нико ни приближно ни у једној земљи богате Европе", дословце је написао Кнежевић.

Следе оптужбе да се Ђукановић "олако одрекао бројних политичких сабораца", да је "на приватном поседу званом Црна Гора себи давао за право све, па и то да организује хајке и политичке прогоне својих неистомишљеника и противника".

"Суровост владара Црне Горе, много прије Маровића, на својој кожи су осјетили Момир Булатовић и Пеђа Булатовић, одстријељени у располућеном ДПС-у, пошто их је вјешти манипулатор преко ноћи и куповином гласова, од побједника претворио у губитнике и отпаднике из партије коју су заједно подизали. Бивши градоначелник Подгорице Миомир Мугоша и предсједник општине Бар Жарко Павићевић троше вријеме у судницама због оптужница које су им, по налогу великог шефа, писали послушници у тужилаштвима. Миомир Мугоша је знао како да се брани и оштро упозорио Ђукановића документацијом коју има, а посебно потврдама које је узимао од људи који су финансирали ДПС-ове кампање. Одрекао се Ђукановић и кума Драгана Брковића, бизнисмена и власника компаније 'Вектра'", набрајао је пре две године Кнежевић редом све Ђукановићеве "грехе".

Додао је Кнежевић и да је Мило "остао дужан грађанима Црне Горе објашњење каква је била његова улога у међународном шверцу цигарета, о чему је вођена истрага у Италији од 1999. године и када је међу 15 осумњичених из Италије и Црне Горе, био је и црногорски премијер".

Па даље, пише Кнежевић априла 2022. године, "одлазећег црногорског предсједника не брине ни чињеница да никад није расвијетљен велики број убистава, укључујући и свирепу ликвидацију некадашњег савјетника предсједника Црне Горе Горана Жугића, 31. маја 2000. године у Подгорици".

"Међу нерасвијетљеним случајевима је и убиство високог функционера црногорске полиције Дарка Распоповића, 8. јануара 2002. године, власника и главног уредника листа 'Дан' Душка Јовановића, 27. маја 2004. за кога јавност сваке године добија обећања државних званичника да ће се доћи до више чињеница и детаља о овом атентату, и инспектора Славољуба Шћекића, 30. августа 2005. Полицијски инспектор Предраг Шуковић је, срећом, преживио напад 11. јула 2016. године, са више хитаца је рањен у ноге. Годину дана раније, 5. августа 2015. Шуковић је хапшен у Подгорици, под сумњом да је, коментарима на једном порталу, угрозио безбједност тадашњем потпредсједнику владе и некадашњем шефу тајне полиције Душку Марковићу", пише Кнежевић.

Кнежевић даље наводи да је "према ријечима бившег АНБ-овца, на Предрага Шуковића пуцао члан Ђукановићевог обезбјеђења, а уз формалну активност врха АНБ-а".

"Могао би Мило Ђукановић да пружи одговор ко је, 27. маја 2015. године у Подгорици, пуцао на бизнисмена Олега Обрадовића, који је био припријетио да ће причати о афери 'Телеком'. Предраг Митровић, бивши директор Управе за спречавање прања новца и финансирање тероризма, рањен је 13. априла 2014. године. Нападач је уперио пиштољ у главу Митровића, а затим пуцао у ногу. Повјерио се да је на њега, на капији испред куће, пуцао члан обезбјеђења Мила Ђукановића!?", пише Кнежевић.

За све то време, Кнежевић је за Ђукановића био "бјегунац који манипулише и мисли да може побјећи од правде и заштитити се".

Једном приликом, Ђукановић је био принуђен и да одговара на Кнежевићеву оптужбу да је "скривени власник скупоцене ексклузивне виле на брду Горица у Подгорици  и да објашњава да вилу није купио, али да не искључује могућност да то једном уради".

Да ли повратак Кнежевића у Црну Гору мења све?

Политички аналитичар Бошко Вукићевић мисли да "долазак Душка Кнежевића даје већи смисао изненадним Миловим призивањима освете и то крвне".

"Мило је очигледно о том доласку био обавијештен, сазнао је да се обруч стеже. Индикативна су и туговања медијских слугу Ђукановића. Предосјећају крај и у стању безнађа најављују стравичне посљедице. Оборени диктатор зна да када једна птичица пропјева, цвркут покајништва ће пробудити читав шумски хор некадашњих компањероса. Свједока покајника ће тада бити више него довољно. Правда ће бити задовољена", написао је Вукићевић у ауторском тексту после изручења бизнисмена.

image