Србија и Балкан

Шта значи Србија на хебрејском: Рабин открио везу српског народа и Бога

Србија може одлучити да и даље проналази снагу и сврху у Богу или да га одбије и сноси последице, наводи рабин Мајкл Фројнд
Шта значи Србија на хебрејском: Рабин открио везу српског народа и БогаGetty © Christian Charisius/dpa

Назив Србија садржи божје име, каже рабин Мајкл Фројнд који проучава везе између Јевреја и Срба и додаје да се на хебрејском Србија пише са пет слова: самех, реиш, бет, јуд и хеи.

Последња два слова једно су од божјих имена, наводи Фројнд у ауторском тексту за београдски лист "Политика".

"Отуда чињеница да Србија садржи божје име оличава дубоку духовну компоненту у српском народу. Заиста, не садржи име сваког народа божје име, па је очигледно да постоји нешто посебно у вези са Србијом", закључује рабин.

Такође, наводи даље, први део имена Србија на хебрејском, самех, реиш, бет, корен је хебрејског глагола који значи "одбити, бацити".

Подсећа да су Срби, као и јеврејски народ, током векова много пута били нападани, освајани и окупирали, али су ипак успели да опстану.

"Зашто је то тако? Како то да Србија још увек постоји? Одговор је: зато што сте одбили да капитулирате. Одбили сте да се предате. Као што име ваше нације сугерише, одбили сте да попустите када се радило о питању вашег постојања", пише Фројнд.

Извор истрајности Србије рабин види у вези са Богом садржане у имену Србија, сматра да моћ Србије да настави да стоји стамено на светској сцени долази од њеног односа са Богом.

"Он је ваш штит и заштитник, све док остајете верни Њему. На крају крајева, Он је ваш извор снаге", оцењује Фројнд.

Упозорава да се Србија може одлучити да и даље проналази снагу и сврху у Богу или да га одбије и сноси последице.

"Знам да Србија последњих деценија трпи малтретирање међународне заједнице. Најсвежији пример за то је резолуција о Сребреници, коју је донела Генерална скупштина УН, игноришући ратне злочине босанских Муслимана и Хрвата током сукоба у Босни и неоправдано издвојивши Србију као 'геноцидну нацију'", каже он.

Додаје да на колико је болно када Срби виде да се њихова страдања занемарују и умањују, али поручује Србима да не дозволе да им такве ствари ни на тренутак ослабе дух.

Како напомиње, иако је Јеврејин који нема ни капи српске крви, воли и диви се српском народу и земљи, те додаје да је на Србији да чврсто стоји и одбија прихватање неправде у име Бога или да одбаци Бога и капитулира пред спољним силама.

Подсетимо, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху током посете Александра Вучића Израелу пре 10 година навео је како пријатељство између јеврејског и српског народа сеже хиљадама година уназад, а у  савременом свету наша два народа била су уједињена у борби и страдању.

"Никада нећемо заборавити улогу српског народа у борби против нацизма. То је значка части, која се дубоко осећа у нашим срцима и која ће увек, увек бити ту", поручио је том приликом Нетанјаху.

image