Свет

Израелски и палестински амбасадори у Србији: Хамас као Исламска држава, Израел терорише Палестинце

Амбасадор Палестине тврди да су Палестинци изложени свакодневном прогону, док израелски амбасадор тврди да Хамас није имао ниједан ваљан разлог за напад
Израелски и палестински амбасадори у Србији: Хамас као Исламска држава, Израел терорише Палестинце© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Разлог за сукоб Израела и Хамаса палестински амбасадор у Србији Мухамед ел Намур види у "свакодневном израелском тероризму над палестинским народом на тлу Палестине", док амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан тврди да ће се рат завршити када нестане Хамас, чији су припадници, како је навео, попут Исламске државе.

Мухамед ел Намур је за РТС је додао да је разлог сукоба и то што је "омогућено да досељеници-колонисти прогањају Палестинце и пале им куће".

"Израел неће да поштује људска права Палестинаца. Они држе наше затворенике, малтретирају наше људе и малтретирају наше вернике, без обзира на то да ли су муслимани или православци. Видели сте шта су пре неки дан урадили нашим хришћанима када су носили крст. Тада је један њихов министар изјавио да је то јеврејски обичај и да је нормално да се то деси", рекао је амбасадор Ел Намур.

Сматра да до прекида ватре може доћи када они који подржавају Израел "кажу Израелу да се придржава међународног права".

"Израел треба да повуче своју војску са територије државе Палестине, а ми треба да имамо свој суверенитет над нашом државом, са Јерусалимом као главним градом", рекао је палестински амбасадор, подсећајући да Палестинци прихватају међународно право, резолуције УН и Савета безбедности.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан оценио је да је тренутни сукоб са Хамасом најгори у последњих 50 година.

"Нико није могао ни да замисли да ће се ово догодити. То је бруталан терористички акт. Кољачи усред суботњег јутра када су породице на окупу", рекао је Вилан.

Он тврди да Хамас није имао ниједан ваљан разлог да нападне на цивилно становништво и ову групу пореди са Исламском државом.

"Они киднапују по Гази. Да ли сте видели снимке отмица? Раде исто што и Исламска држава. Они су као ИСИС. Отимају децу, породице, жене по Гази. Због чега? Да ли је то будућност наших преговора? Мислим да то показује нама и свету какви су. Да ти људи нису партнери ни у чему. Људи широм света разумеју о чему је реч, са чим смо суочени", рекао је израелски амбасадор.

Ситуација је, каже, гора него пре 50 година током Јом Кипурског рата.

"Сад цивили гину из сата у сат. У Израелу су сахране за сахраном од раног јутра: војника, полицајаца, цивила. Ово је мала земља. Свако зна свакога. У Израелу не постоји ниједна породица да није изгубила некога: сина, ћерку, родитеља... То је страшно... Тек смо на почетку", рекао је амбасадор.

Хамас је, истиче, терористички и политички покрет, који контролише Газу.

"Надам се да ће се завршити добро по нас и по Палестинце. Овај рат ће се завршити када нестане Хамас. Понављам, то није само интерес Израелаца, већ и Палестинаца у Гази и региону. Хамас није као било ко. Они су попут ИСИС-а на Блиском истоку - они морају да буду побеђени. То је наш циљ", поручио је амбасадор Израела.

image