Србија и Балкан

Научна конференција: Запад је крив за сукобе широм света; Мултиполарни свет је основа стабилности

Окупљенима су се обратили британски политиколог и стручак за Русију Ричард Саква и америчко-кубански адвокат и стручњак за људска права Алфред де Зајас

Свет се налази у стању "поликризе", карактерисан великим бројем конфликата који би могли да прерасту у један "мегаконфликт", изјавио је британски политиколог и професор емеритус руских и европских студија на Универзитету Кент Ричард Саква на Интернационалној академској конференцији "Квадратура круга: Кретање кроз промене у савременим међународним односима".

Саква је на почетку обраћања рекао да је Београд данас "острво слободе" у Европи.

Он је указао да се свет налази у новом хладном рату. Поредећи га са претходним, он је рекао да је "хладни рат као игра шаха. Правила су увек иста, али се они одигравају на другачије начине".

"Свет у коме живимо је формиран 1945, када су формиране Уједињене нације и актуелни међународни систем. То није само систем институција и правила, већ он има и 'дух 1945'. Он не припада ниједној држави или групи држава. Њени главни оснивачи су САД, СССР, Кина, али и Индија, која је тада била само колонија", објаснио је он.

Саква наглашава да је то први заиста универзални систем, пошто су ранији системи били "евроцентрични".

Он је нагласио разлику између система и поретка: "Систем се налази у домену права, циљева, институција… док се испод њега налази практична међународна политика, у којој се налази поредак. Раније смо имали системе око СССР и око САД, који ја називам 'политички Запад' – социополитичку конструкцију коју је формирао САД."

"Политички Запад" је инхерентно империјалистички, зато што за себе верује да је "једини прави светски поредак". Он се, у недостатку ривала, радикализовао након Хладног рата.

Саква је ту радикализацију поделио у неколико подгрупа, наводећи да је тамо преовладало виђење да је дошло до "краја историје", те да је "демократски догматизам" постао водећа идеологија. Међутим, хобзијански начин размишљања, који свуда тражи потенцијалне претње и противнике, није нестао.

На читав свет се гледа манихејски, кроз дуализам "добра и зла", наводи Саква, називајући то "марвелизацијом политике" у којима се противници посматрају као инхерентно зли – налик на филмове о супер-херојима.

Запад је желео да своје вредности наметне као замену за систем настао на повељама, односно као замену за "суверени интернационализам" који би требало да постоји унутар УН. То се није допало земљама попут Русије и Кине.

Тако је настао "политички Исток", сматра Саква. Међутим, он није проста супротност "политичког Запада": он се противи логици хладног рата, политици великих сила, и залаже се за стварање "позитивног мировног поретка".

Он је истакао да се систем заснован на повељама налази под великим притиском, те да док је први Хладни рат био вођен "унутар" тог система, данашња конфронтација би могла да га уништи.

Британски професор је закључио да УН не би требало олако убацити, зато што боље алтернативе нема.

Де Зајас: Акције Запада су дестабилизовале цео свет

Окупљенима се обратио и америчко-кубански правник и некадашњи независни експерт Уједињених нација за унапређење демократског и праведног међународног поретка Алфред де Зајас, који је истакао да актуелни сукоби произилазе из одбијања западних земаља да прихвате да свет прелази из униполарног у мултиполарни поредак.

"Повеља УН је еквивалент светског устава, и то једини поредак заснован на правима. Она поштује суверенитет држава, противи се ратовима и мешању у унутрашње послове других држава. Ми смо видели да се свет мења од униполарног у мултиполарни, али видимо проблеме зато што та промена наилази на противљење САД и њихових савезника", истакао је он.

Де Зајас је указао да су акције САД у Југославији, Ираку, Либији и Сирији, као и провокације НАТО-а током Евромајдана у Кијеву, дестабилизовале читав свет, као и да би њихове акције могле да доведу до рата на Пацифику.

Он је рекао да УН подржавају успостављање демократије, али да наглашавају да не постоји само један модел демократије.

"САД с друге стране нападају државе које одбијају да прихвате њихов модел демократије. САД и ЕУ имају бинарни поглед који свет дели на демократије и аутократије. Међутим, када они користе реч демократија, заправо мисле капитализам, а не изворно значење речи демократије", указује Де Зајас.

Америчко-кубански дипломата је нагласио да "сви људи имају право на домовину, културу и идентитет", као и да се та права данас крше у Гази.

Он је додао да је са групом својих колега званично предложио тужиоцима Међународног кривичног суда да подигну оптужницу против председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен због саучесништва у спровођењу ратних злочина и злочина против човечности у Гази, због подршке коју је пружила Израелу.

Де Зајас је закључио са констатацијом да је "мултиполарни свет најбољи гарант за мир", као и да су "људи на Колективном западу упали у замку сопствене индоктринације".

Модератор на конференцији је био научни сарадник у центру за студије "Појаса и пута" при Институту за међународну политику и привреду Александар Митић. 

image