Србија и Балкан

Завршени "Дани Русије у РС": Још једна потврда блиских односа између Москве и Бањалуке

Фестивал је завршен разговором организатора и учесника манифестације о српско-руским духовним везама у препуној сали у Бањалуци, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема и беседом протојереја Драгана Максимовића, старешине бањалучког Храма Христа Спаситеља, Васкршњи тропар, руску и српску химну
Завршени "Дани Русије у РС": Још једна потврда блиских односа између Москве и Бањалуке© РТ Балкан

Фестивал "Дани Русије у Републици Српској", који је организовало Књижевно удружење "Сусрет" Требиње уз подршку председника РС Милорада Додика, Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање РС и министра Жељка Будимира, Представништва РС у Русији, Амбасаде Русије у БиХ, "Фондације за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду, одржан је у Бањалуци од 18. до 20. маја 2024. године.

Првог дана Фестивала организована је међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе", у хотелу "Босна", на којој су разматрани руско-српски односи на експертском нивоу и узајамно деловање у светлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса. 

Министар Жељко Будимир истакао је да су стратешки односи Српске и Русије сваким даном све бољи, а то потврђује и овај Међународни фестивал.

"Овај фестивал потврђује да је Русија присутна овде у области науке, културе, да размењујемо мишљења, покушавамо да и путем ове конференције разумемо савремене трендове, свет и динамику света који настаје око нас. То раде српски и руски стручњаци заједно", казао је Будимир и додао да Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ у овом тренутку једини партнер у Европи руском свету".

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов истакао је да је Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској "још једна потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно време када се заједно боре за стварање мултиполарног света.

"Заједно се боримо за одбрану међународног права, наших традиционалних вредности и овај скуп је још једна прилика да поделимо искуства да још ефективније радимо у овом правцу", поручио је Калабухов.

Спољни члан Академије наука и уметности РС Јелена Гускова истакла је да је РС острво слободе у целој Европи, а сви други су потчињени западним плановима.

"РС је веома важан фактор не само на Балкану, него у Европи, због чега јој је подршка Русије веома значајна. Управо због тога што је острво слободе у целој Европи, у томе је снага српског народа, који ће у историји бити уписан као слободарски народ и биће пример другима", навела је Гускова и додала да је овај скуп значајан због проширења сарадње Српске и Русије у свим областима – науке, културе, образовања.

Фестивал - мост за будућа покољења

Председник Књижевног удружења "Сусрет" Требиње Милана Бабић навела је да је ово удружење организатор фестивала и да му је циљ да у данашње време веома климавих односа Истока и Запада ово буде својеврстан мост, који ће понудити решења за будућа покољења.

Говорећи о Конференцији, Бабићева је истакла да је она прошла на веома високом нивоу са учешћем водећих стручњака из области међународног права, историје, историософије, економије, политикологије, безбедоносних наука, права.

"Разматрана је тема Српско-руског односа, на експертском нивоу, у светлу трансформације међународног система и глобалних политичких процеса и процесу настанку мултиполарног света. Такође, разматрана су и решења српског и руског питања, анализа новог снажења нацистичке идеологије, оружаног сукоба у Украјини и претње глобалног рата, односа исламског света, Европе, Америке и Русије, те терористичких напада и претњи", указала је.

Како је истакла, формат Конференције је био хибридни, док је већина учесника била присутна у сали, а део учесника се укључио путем мреже што је омогућило продуктиван сусрет водећих српских и руских стручњака.

"Куриозитет је био да је једну од сесија моделирао министар Жељко Будимир, који је надахнуто изнео свеобухватну анализу Евроазије, као велике стратегије Русије, посебно указавши на православље као државотворни елеменат руске државности", оценила је Бабићева.

Она се посебно захвалила Ајказу Мисељану за организовање експертског стола.

Фестивал завршен уз Васкршњи тропар, руску и српску химну

Другог дана Фестивала, одржана је трибина на тему "Јавна дипломатија, наука и образовање у Русији: могућности" на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Последњег дана Фестивала одржано је и стручно предавање на Факултету политичких наука у Бањалуци на тему: "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и РС".

На округлом столу је представљена разноврсна култура и традиција народа који живе у различитим регионима Русије, као и јединствен модел јединства и историјског пријатељства народа у мултикултуралној Руској Федерацији, који нема аналога ни у једној земљи у свету.

Заменик министра за националну политику, спољне односе, штампу и информисање Чеченске Републике Саид-Магомед Вахаевич Баширов говорио је о најбољим праксама у области духовног и моралног васпитања млађих генерација, превенције и супротстављања екстремизму и тероризму.

Посебно се дотакао теме постојећих механизама за ефикасно спровођење Стратегије државне националне политике Руске Федерације у области јачања међуетничких односа.

"У Чеченској Републици сви народи и представници свих вера осећају се безбедно и имају прилику да живе и развијају се без икаквих проблема. Чеченски народ је изабрао пут мира и слоге, јединства са великом кућом народа - Русијом", казао је Баширов.

Модератор је била Милана Бабић, а међу говорницима су били православни публициста Ранко Гојковић  и правник, теолог и сликар Ана Царјова, а преводилац је био Олег Солдат, саветник министра Жељка Будимира.

Фестивал је завршен разговором организатора и учесника о српско-руским духовним везама у препуној сали у Бањалуци. Говорило се и о мисији руског и српског рода на земљи, њиховом служењу Отачаству и Господу деловањем, уз благослов његовог његовог преосвештенства господина Јефрема и беседом протојереја Драгана Максимовића, старешине храма Христа Спаситеља.

Управо онако како су отворени "Дани Русије у Републици Српској" тако су и затворени - молитвено и саборно, пригодно историјском тренутку, уз Васкршњи тропар, руску и српску химну.

Руски стручњаци и званичници власти на савезном и регионалном нивоу поделили су са српским колегама своја позитивна искуства у јачању међунационалних и међуверских односа у Русији.

Манифестацију је отворио Марко Ромић, саветник председника Републике Српске, који је у име председника Милорада Додика пожелео добродошлицу свим учесницима и указао на значај одржавања ове манифестације, посебно у контексту борбе српског народа да очува и оснажи традиционалне вредности и обезбеди њихово преношење са генерације на генерацију.

Српски учесници су позвани да дођу у Руску Федерацију, а руска официјална лица су добила позив да дођу у Републику Српску.

Учествовали су и Јуриј Пичугин, први секретар Амбасаде Русије у БиХ, Саид-Магомед Вахајевич Баширов, заменик министра Чеченске Републике за националну политику, спољне односе, штампу и информисање, Ајказ Микаељан, саветник шефа Федералне агенције за питања националности, саветник директора Дома народа Русије Тимур Мухамедов, заменик председника Јавне коморе Републике Татарстан и директор Дома пријатељства народа Татарстана Рафкатович Кадиров, саветник директора Центра за друштвено-политичка истраживања РС Љубиша Маленица, уредник и координатор Стручне службе Енциклопедије Академије наука и уметности РС Жељко Вујадиновић, кандидат историјских наука, ванредни професор Катедре за инострану историју, политичке науке и међународне односе Карина Амбарцумјан.

image