Србија и Балкан

Како је Станко Суботић завршио у вести о корумпираним Молдавцима?

Портал "Еурактив" илустровао је текст фотографијом потернице за српским бизнисменом, које у бази података Интеропола - нема
Како је Станко Суботић завршио у вести о корумпираним Молдавцима?© Photo: A. K, ATA

Четири Молдавца умешана у саботажу Интерполових црвених потерница ухапшена су у оквиру велике међународне акције америчких и француских официра, али је сајт Еурактив (независна паневропска медијска мрежа специјализована за питања ЕУ), у читаво ово замешатељство, умешао и једног српског држављанина.

Вест о хапшењу корумпираних Молдаваца који су бегунцима од правде омогућавали да добију азил или статус избеглице и тако избегну хватање, "Еурактив" је, наиме, илустровао фотографијом црвене потернице расписаном на име контроверзног бизнисмена Станка Суботића Цанета.

За њим, међутим, Интерпол не трага, а потернице за њим нема у бази ове међународне организације.

Црвена потерница иначе је једно од најважнијих алата Интерпола, а расписује се против особа које органи реда широм света сматрају бегунцима, a које се траже или због кривичног гоњења или за издржавање казне. 

Објављују се на захтев земље чланице у случајевима где може бити потребна помоћ јавности да се појединац лоцира, или у случајевима када појединац представља претњу по јавну безбедност.

Како то да се Суботићева фотографија нашла на "Еурактиву" као илустрација вести о Молдавцима, потпуно је нејасно, поготово узимајући у обзир да потерница за српским бизнисменом није активна дуже од једне деценије.

За њим се, наиме, трагало од 2006. године због оптужби да је умешан у аферу "дуванска мафија", односно током истраге о шверцу цигарета у Србији. Седам година касније, потерница српског Интерпола за Суботићем, његова фотографија и лични подаци уклоњени су са странице Интерпола, и то по налогу Специјалног суда у Београду, након што је Суботић положио јемство.

Апелациони суд је 2015. године ослободио Суботића оптужби за шверц цигарета, а дела из 1995. године, за која је терећен проглашена су застарелим, док за она из 1996. године није било довољно доказа.

image