Русија

Москва стеже обруч: Расписана потерница за бившим шефом МУП-а и војске Украјине

Списак тражених на потерницама МУП Русије од ноћас је шири за још неколико украјинских званичника поред председника Украјине Владимира Зеленског и бившег лидера Украјине Петра Порошенка
Москва стеже обруч: Расписана потерница за бившим шефом МУП-а и војске Украјинеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Министарство унутрашњих послова Русије расписало је потерницу за бившим украјинским министром унутрашњих послова Арсеном Аваковом, који је на том положају био у периоду од 2014. до 2021. године.  

Тачан разлог због којег се тражи није наведен, али се зна да га је 2022. Истражни комитет Русије спомињао као једног од умешаног у злочине почињени у Донбасу. 

МУП Русије је данас издао потерницу и за бившим главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Русланом Хомчаком.

Списку је ноћас додат и бивши шеф украјинске дипломатије Павел Климкин. Он је ту функцију вршио у периоду од 2014. до 2019. године. Раније ове године, у априлу, Истражни комитет Русије га је оптужио да је умешан у нападе и друге злочине у Донбасу.

Потерница је данас расписана и за бившим министром информисања Украјине Јуријем Стецом, на основу једног члана кривичног закона Русије, који није прецизиран. 

На листу је данас додат и садашњи украјински амбасадор у Молдавији Алексеј Данилов, који је, подсетимо, до недавно (од 2019. до 2024.) био на позицији првог човека Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, али и Владимир Гројсман, председник Раде Украјине у периоду од 2014. до 2016, у априлу оптужен за различите злочине у Донбасу.

Подсетимо, МУП Русије последњих дана је расписао потернице за великим бројем садашњих или бивших истакнутих украјинских званичника. Међу њима је и председник Украјине Владимир Зеленски, али и бивши украјински председник Петро Порошенко. 

Претходно, Москва је расписала потерницу и за бившим министром финансија Украјине Александром Шлапаковим и бившим шефом Националне банке Украјине Степаном Кубивом, затим шефом Службе безбедности Украјине, посланика Врховне раде Валентином Наливајченком, али и новим секретаром Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александром Литвињенком.

Од почетка овог месеца, потерница је расписана и за бившим украјинским министром правде Павелом Петренком.

Прошле године, издата је потерница и за командантом Војно-ваздушних снага Украјине Николајем Олешчуком и наредба за хапшење Кирила Буданова, начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине (ГУР) и то због тероризма.

image