Србија и Балкан

Милатовић забринут што Црна Гора нема амбасадора при НАТО, не спомиње што нема ни у Београду

Прошло је седам година откако је Црна Гора постала чланица НАТО-а
Милатовић забринут што Црна Гора нема амбасадора при НАТО, не спомиње што нема ни у Београду© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је данас да забрињава чињеница да Црна Гора још нема амбасадора при НАТО, на чему је, како каже, инсистирао пре више месеци током спољнополитичких консултација са представницима владе.

"Данас када обележавамо седму годишњицу приступања Црне Горе НАТО, указујем на значај нашег чланства у овом савезу, посебно у временима комплексних изазова са којима се Европа и свет данас суочавају", навео је Милатовић.

Додао је да је чланство Црне Горе у НАТО, постигнуто 2017. године, једна од најважнијих одлука у новијој црногорској историји и сигнал је, како је навео, чврсте опредељености земље за очувањем демократских вредности, мира, и економског просперитета.

Истиче да НАТО Црној Гори обезбеђује заштиту, предвидивост и стабилност, у оквиру којих може несметано да настави да развија црногорску демократију кроз јачање владавине права и изградњу грађанског друштва.

"Посвећеност чланству неопходно је демонстрирати у континуитету кроз одлучно и активно учешће у НАТО мисијама, доприносећи тиме колективној одбрани и спремности Алијансе да одговори на све безбедносне изазове. Обавеза свих државних институција, али и свих доносиоца одлука је да својим деловањем дају допринос унапређењу наше међународне позиције, те наше државе као одговорне, кредибилне и поуздане савезнице", казао је Милатовић.

Додаје да је важно да сви политички чиниоци одговорно и инклузивно приступе доношењу одлука, у циљу суштинског јачања кредибилности Црне Горе.

"Сматрам да је то наша обавеза, али и основ напретка у оквиру преговарачког процеса са ЕУ, загледајући се у пуноправно чланство као финални циљ којем тежимо", закључио је Милатовић, наводи се у саопштењу из његовог Кабинета.

Црна Гора још није именовала више чланова своје дипломатске мреже, а међу којима је и амбасадор у Београду који није именован иако је Милатовић по доласку на функцију председника државе у посети Београду рекао да ће убрзати тај процес.

image