Србија и Балкан

Ускоро почиње трка за индексе: Који факултети су прошле године били најтраженији?

Многи факултети организују и пробни пријемни испит, где ће кандидати моћи да се упознају са типовима задатака који их чекају на пријемном
Ускоро почиње трка за индексе: Који факултети су прошле године били најтраженији?Getty © Pierre Crom / Contributor

Матуранти гимназија и средњих стручних школа завршили су са наставом, а они који желе да наставе школовање увелико се припремају за пријемни на факултетима.

Многи факултети организују и пробни пријемни испит, где ће кандидати моћи да се упознају са типовима задатака који их чекају на пријемном.

На факултетима који припадају Универзитету у Београду пријава кандидата биће од 19. до 22. јуна, док је полагање пријемног резервисано у периоду од 24. до 28. јуна. Слично је и на осталим универзитетима, преноси "Еуроњуз".

У конкурсу Универзитета у Новом Саду наведено је да пријава кандидата почиње од 19. јуна и траје до 28. јуна. Кандидати се могу пријављивати и електронски и то од 12. до 28. јуна. Пријемни испити полагаће се од 26. јуна до 5. јула.

На Универзитету у Крагујевцу пријављивање кандидата биће од 17. до 26. јуна, док је полагање пријемног резервисано у периоду од 24. јуна до 8. јула. До 17. јула трајаће упис бруцоша на факултете.

Најтраженији студијски програми

Прошлогодишња анализа уписа на Београдском универзитету показала је да су само четири факултета (ФОН, ЕТФ, Архитектонски и Факултет безбедности) успели да попуне сва места (буџетска и самофинансирајућа) у првом уписном року.

Буџетску квоту попунило је седам (Факултет политичких наука, Економски, Правни, Факултет спорта и физичког васпитања, Фармацеутски, Стоматолошки и Факултет ветеринарске медицине), преноси "Еуроњуз".

Најтраженији студијски програм на Универзитету у Београду била је Психологија на Филозофском факултету. Ту је на једно место конкурисало 4,72 кандидата.

На другом месту према интересовању била је Стоматологија где се за једно месту пријавило 3,25 кандидата, док је на трећем месту био студијски програм – Логопедија на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију са 3,12, пријављених кандидата на једно место.

Међу 10 најтраженијих студијских програма према броју планираних места и пријављених кандидата су и: информациони системи и технологије на ФОН-у, молекуларна биологија и физиологија на Биолошком факултету, информатика на Математичком факултету, архитектура, медицина, информационе технологије у машинству на Машинском факултету, менаџмент и организација на ФОН-у, фармација и софтверско инжњертсво на Електротехничком факултету.

Забележен је пад интересовања за друштвено-хуманистичке науке и уписано је око 600 студената мање него претходне године, док је на факултетима из групације техничко-технолошких наука уписано око 250 студената мање у поређењу са претходном школском годином.

Пробни пријемни испити

Популарни факултети организују и пробни пријемни испит. Ту кандидати могу да се упознају са типовима задатака и да виде "где су са знањем". Осим тога упознају се и са простором где ће полагати пријемни, пролазе кроз све процедуре, тако да је то прилика да се "разбије трема".

На Електротехничком факултету у Београду пријава за пробни пријемни испит траје до 13. јуна, дан касније биће објављен распоред полагања.

"Пробни пријемни за Електротехнички факултет ће се одржати на Београдском сајму 15. јуна 2024. године са почетком у 10 часова у хали 4, у истом термину и за Математику и за Физику. Регистрација заинтересованих се обавља електронски. Накнада за полагање пробног пријемног је 5.000 динара и плаћају је сви кандидати", наведено је на сајту тог факултета.

Скрећу пажњу кандидатима да пријава за пробни пријемни није и пријава за пријемни испит. Кандидати добијају различит ИД за пробни пријемни и пријемни испит.

И ФОН организује пробни пријемни испит. Пробни пријемни из математике биће 9. и 20. јуна, док је пробни пријемни из опште информисаности резервисан за 16. јун.

Пробни пријемни из математике кошта 4.500 динара, док је за кандидате који су ишли на припремну наставу из математике на факултету -3.500 динара. да би кандидат изашао на пробни тест из опште информисаности мораће да плати 2.000 динара.

Пробни тест из математике и тест из опште информисаности (оба) коштају 6.000 динара. За кандидате који су ишли на припремну наставу из математике на факултету је 5.000 динара.

Где је остало највише места

На факултетима Универзитета у Београду прошле године остало је слободно 2.896 места и то 1.365 буџетских и 1.531 место за самофинансирајуће студенте.

Највише слободних места (буџетских и самофинансирајућих) остало је на Рударско-геолошком факултету, Технолошко- металуршком, Техничком факултету у Бору, Пољопривредном, Шумарском, Филолошком, Учитељском, Математичком, Физичком факултету.

image