Србија и Балкан

Повратак на место злочина: Тони Блер стиже на "Косово"

Бивши британски премијер иде тамо где га воле и где чак и деци дају имена у његову част
Повратак на место злочина: Тони Блер стиже на "Косово"Getty © David Brauchli

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер посетиће "Косово", јавља "Албанијан пост", позивајући се на најаву за седницу приштинске скупштине чија је прва тачка дневног реда одређивање свечаности на којој ће се велики пријатељ Албанаца обратити.

Могуће је да један од највећих инспиратора НАТО агресије на Србију и један од најактивнијих заштитника приштинских сепаратиста, долази у јужну српску покрајину како би сам себи открио споменик.

Фондација "Сећамо се Тонија Блера", наиме, недавно је најавила да ће 12. јуна у Урошевцу бити подигнута статуа (наравно у природној величини) британског премијера који се на "Косову" слави као божанство.

Приликом Блерове посете Приштини 2010. године, тадашње власти приредиле су Британцу одбор за дочек који је чинило деветоро деце која су названа у његову част. Сада их је, кажу статистички подаци, више од десеторо, а имена им варирају – од Тони, преко Блер, до Тониблер.

И сви су поносни што носе име по човеку чије је деловање интензивирало етнички прогон над Србима, и који је заговарао инвазију на Ирак.

Поносан је и Блер који се у својим мемоарима хвалио да је одиграо кључну улогу у тој војној интервенцији, признајући да је био у мањини када се залагао за војно решавање косовске кризе.  Он је изјавио да је агресија предузета јер је то тражио "народ Косова" – да би касније појаснио да под тим подразумева Албанце на КиМ – и да му је главни мотив био "бес због онога што се дешавало на Косову".

И Бил Клинтон, који је био председник САД у време НАТО бомбардовања, има статуу у Приштини, и ужива исто идолопоклонство попут Блера.

image