Србија и Балкан

НВО траже инспекцијски надзор: Јесу ли странке повредиле тајност личних података?

Разлог за сумњу је, кажу, постојање спискова са дописаним коментарима о томе јесу ли бирачи симпатизери СНС-а или не
НВО траже инспекцијски надзор: Јесу ли странке повредиле тајност личних података?© Antonio Ahel/ATAImages

Група од 15 невладиних организација у Србији упутила је јавни захтев Поверенику за заштиту података о личности да спроведе инспекцијски надзор над радом странака за које, како тврде, постоји сумња да су незаконито обрађивале личне податке грађана.

НВО, међу којима су и Београдски центар за људска права, Иницијатива младих за људска права, ЦРТА, Грађанске иницијативе, Независно удружење новинара Србије и друге, у саопштењу траже и да се испита рад Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије "због сумње да су подаци бирача из Јединственог бирачког списка (ЈБС) учињени доступним Српској напредној странци и другим партијама".

У саопштењу се наводи да су 4. јуна 2024, у јавност доспели спискови "за које постоји разумна сумња" да су их користили чланови и активисти Српске напредне странке (СНС) током изборног дана на локалним изборима одржаним 2. јуна, а који садрже "велики број личних података грађана", као и "коментаре активиста СНС о томе да ли су бирачи са списка симпатизери Српске напредне странке или нису".

Како пише РСЕ, представници опозиционог покрета у Новом Саду "Браво" објавили су су дошли у посед материјала који су, како тврде, користили активисти СНС-а у Новом Саду током избора, а који су како тврде, доказ о постојању "паралелних бирачких спискова", а не списка такозваних "сигурних гласова". У тим материјалима могу се, додаје РСЕ, видети коментари који су унети поред имена људи, међу којима су "не воли нас", "отишао у иностранство".

Организације су позвале Повереника да објави и да ли је СНС "као организатор кол центара" извршила процену утицаја обраде личних података о грађанима на заштиту података о личности, као и да ли је СНС тражио мишљење Повереника пре обраде личних података.

"Скрећемо пажњу да је Повереник дужан да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка уколико по спроведеном инспекцијском надзору утврди да је руковалац незаконито обрађивао личне податке грађана", пише у саопштењу.

image