Србија и Балкан

Невладине организације у Србији траже понављање избора

Избори који су одржани не могу се оценити као поштени, а ни као слободни у односу на одређени број грађана, те као такви не могу одржавати стварну вољу грађана и грађанки Србије што последично подрива легитимитет институција које би се на основу резултата ових избора формирале, као и легитимитет свих будућих одлука које би оне доносиле, навеле су те организације
Невладине организације у Србији траже понављање избора© TANJUG/NEBOJŠA RAUS

Двадесет организација цивилног друштва у Србији навеле су у заједничком саопштењу да се избори, који су одржани 17. децембра, "не могу оценити као поштени", и позвале надлежне институције да размотре њихово поништавање и понављање у условима у којима ће неправилности и нерегуларности бити отклоњене.

Како преноси Бета, ове организације су указале на "недопустиво кршење људских права свих грађана и грађанки Србије у читавом изборном процесу, од тренутка расписивања ванредних парламентарних и локалних избора, преко изборних радњи Републичке изборне комисије (РИК) и Градске изборне комисије (ГИК) за град Београд које су потом уследиле и које је кулминирало у самом изборном дану".

"Избори који су одржани не могу се оценити као поштени, а ни као слободни у односу на одређени број грађана, те као такви не могу одржавати стварну вољу грађана и грађанки Србије што последично подрива легитимитет институција које би се на основу резултата ових избора формирале, као и легитимитет свих будућих одлука које би оне доносиле", навеле су те организације, преноси Радио Слободна Европа.

Како су истакле, "озбиљне нерегуларности, бројне злоупотребе, кршење изборних права, правила и процедура, извештаји контролора избора и материјали који су доспели у јавност пре и током изборног дана, проблеми са бирачким списковима и изборним листама потпуно су делегитимизовале изборе", преноси Бета.

"Сматрамо да надлежне институције морају размотрити поништавање и понављање избора на републичком и локалном нивоу у условима у којима ће наведене неправилности и нерегуларности бити отклоњене. Једино ће на тај начин институције Србије показати да поштују принцип владавине права и изборну вољу грађана и грађанки Србије", поручиле су ове организације.

Саопштење су потписале: АСТРА, Атина НВО, Аутономни женски центар, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, Центар за достојанствен рад, Центар за културну деконтаминацију ЦЗКД, Центар за савремене политике, Центар за правосудна истраживања Цеприс, ЦРТА, Европски покрет у Србији, ФемПлатз, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С, Нови оптимизам, ПИН (Мрежа психосоцијалних иновација), Славко Ћурувија Фондација, СОС Женски центар, Удружење жена Пешчаник.

Реч је махом о организацијама које се финансирају кроз донације западних амбасада, фондова попут УСАИД-а и Националне задужбине за демократију (НЕД), као и приватних фондација попут Фонда за отворено друштво Џорџа Сороша и Фонда браче Рокфелер.

image