Србија и Балкан

Вучевић и Брнабић дочекали Вишковића, Цвијановић и Стевандића на Сремској Рачи

Званичницима из Републике Српске приређен је дочек уз со и погачу које су носили млади у српској народној ношњи, а вијорила се и српска застава

Премијер Милош Вучевић и председница Скупштине Србије Ана Брнабић дочекали су председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва Босне и Херцеговине Жељку Цвијановић и председника скупштине Републике Српске Ненада Стевандића на граничном прелазу Сремска Рача.

Након дочека, они су обишли радове на изградњи моста преко Саве.

Званичницима из РС, који долазе поводом Свесрпског сабора који ће бити одржан сутра у Београду, приређен је дочек уз со и погачу које су носили млади у српској народној ношњи, а вијорила се и српска застава.

Премијер Милош Вучевић изјавио је да се нада да ће до краја године бити завршен комплетан ауто-пут од Кузмина до Сремске раче.

То значи да имамо директну везу ауто-пута Београд - Загреб са прелазом на Сремској Рачи, рекао је Вучевић и додао да је важан и интегрисани гранични прелаз са стране Србије.

"Ово је велики пројекат који ће олакшати живот грађанима и надам се да ће наши турски партнери који су ангажовани на извођењу радова заједно са компанијама из Србије и РС поштовати рокове. Као што сте чули представник компаније је потврдио да ће до краја године бити завршен ауто-пут од Кузмина до Сремске Раче", рекао је Вучевић новинарима у обиласку моста на Сави.

Вучевић је навео да ће се наставити са инфраструктурним радовима који ће сутра на Свесрпском сабору доминирати као тема.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је мост преко реке Саве на Рачи импозантан грађевински објекат.

"Ово је оно о чему смо се договарали све ове године. Више сам него поносан на овај пројекат. Ово је на неки начин она наша животна, историјска жеља да Бањалуку и Београд повежемо ауто-путем", рекао је Вишковић након сусрета званичника Србије и Републике Српске на Рачи.

Додао је да је Србија показала велико разумевање да сама финансира овај мост, и да се уради интегрисани гранични прелаз на простору Србије, који ће такође финансирати Србија.

"Ми ћемо да спојимо Бијељину и брзом цестом на брзу цесту од Шапца према Лозници", рекао је Вишковић, а пренела је РТРС.

Чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је приликом обиласка радова на деоници ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче и моста на Сави да је поносна на капацитет Србије која је у стању да има амбициозне пројекте, а који су од значаја и за Републику Српску.

"Поносни смо сваки пут кад видимо да Србија бележи велике успехе, а знамо да је то увек и успех Републике Српске", рекла је Цвијановић.

Она је додала да почетак саборовања обележавају "заједно обилазећи градилишта и мост, као и ауто-пут који треба да нас спаја, као што нас и све друго спаја".

Како је навела, делегацији из РС предочено је шта је све планирано, где се изводе радови и шта се дешава у грађевинско-инфраструктурном саобраћајном смислу кад је у питању Србија.

"Радује ме што неки од пројеката подразумевају везу са РС. Много је активности које нас повезују и много активности које планирамо да спроведемо у наредном периоду", рекла је Цвијановић.

Сутрашњи сабор окупиће велики број људи из Србије и РС, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма биће одржана и заједничка седница две владе, као и састанци званичника Србије и РС.

image