Србија и Балкан

Повратак Блера на место злочина: Радујем се дану кад ће "Косово" ући у УН

Помогли смо и никад се нисам покајао, рекао је Блер на обележавању 25 година од краја бомбардовања у Приштини
Повратак Блера на место злочина: Радујем се дану кад ће "Косово" ући у УНwww.globallookpress.com © d81/ZUMApress.com

Радујем се дану када ће "Косово" да заузме своје место у породици Уједињених нација, изјавио је бивши премијер Велике Британије Тони Блер на обележавању краја бомбардовања у Приштини.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се на Косову дешавају многе позитивне ствари које су, како каже, лекција за цео свет.

"Некад сам био сам убеђен да је исправно, а сада сам уверен да треба да станемо уз народ Косова, како би будућност Косова била у складу са заслугама његовог народа. Желим још једном да изразим своју захвалност и солидарност са народом Косова који је то осетио, осећа га и сада и осећаће га и у будућности", поручио је Блер.

Говорећи пред посланицима Блер је рекао да не може довољно да захвали на добродошлици која му је приређена.

"Косово је коначно ослобођено, људи могу да живе, надју се, поново вреују у будућност без притисака и неправде. Данас се сећамо оних који су погинули, који су дали своје животе за ословођење овог народа. Сећамо се њихове храбрости, њихове жртве и изражавамо већну захвалност њима и њиховим породицама. Сретали смо косовске избеглице у камповима код Скопља, чули смо дирљиве приче. Њихова лица су молила за помоћ. Помогли смо и никад се нисам покајао", рекао је Блер.

Додао је да се надаље мора радити на изградњи тзв. косовске државе.

"Тада смо окончали ноћну мору, али сада можемо да изградимо сан. То је оно што дугујемо онима којих се данас сећамо. Ово би они пожелели, ово би био највећи поклон онима који су тада обнављали дужност, ми следимо њихов пример и чинимо своју дужност. За народ, за будућност и за леп народ Косова", рекао је Блер.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи је захвалила Блеру на његовој улози у "ослобађању" Косова, наводећи да је Велика Британија предвођена Блером заједно са снагама НАТО-а "спасила народ Косова од истребљења које је планирао геноцидни режим Милошевића".

"Демократски свет ће памтити његову реченицу: 'Ово је једноставно права ствар' коју је Блер изговорио пре 25 година, а данас, 25 година касније и сваког дана од тада кажемо вам хвала што сте упркос изазовима усмерили компас историје ка вредностима које су одредиле најславнија поглавља људске историје", рекла је Османијева.

Како је додала, Блера "народ Косова" цени, поштује и увек ће га чувати у свом срцу због његовог доприноса.

"Деведесетих година ваша улога као британског премијера током интервенције НАТО-а на Косову била је одлучујућа, па као што сте били херој народа Косова и херој слободе и демократије, данас сте херој мира. Успех Републике Косово је доказ ваше посвећености тада, доказ континуиране посвећености Уједињеног Краљевства и доказ колико је партнерство са нашим савезницима важно и данас и колико је кључно да идемо напред", казала је Османи и додала да Лондон остаје један од најмоћнијих савезника тзв. Косова.

Предвиђено је да у 13 часова Блеру буде додељена титула почасног грађанина Приштине.

На обележавању је и премијер Албаније Еди Рама, који се састао са Османијевом, али није сигурно да ли ће се састати са Аљбином Куртијем.

image