Србија и Балкан

У домовима здравља повећан број прегледа деце: Долазе због уједа крпеља и БРНУ вируса

Инкубација вируса који изазива болест шака, стопала и уста траје три до пет дана, а симптоми су: температура до 38 степени, која je праћена повремено главобољом, болом у грлу, честим одбијањем оброка, а код мале деце и појавом кашастих столица
У домовима здравља повећан број прегледа деце: Долазе због уједа крпеља и БРНУ вирусаwww.globallookpress.com © uwe umstätter

У домовима здравља је повећан број деце која се јављају због стомачних инфекција, уједа крпеља, као и са вирусним обољењем које изазива БРНУ вирус

Др Марија Голубовић из Дома здравља Савски венац каже за Танјуг да се у амбуланту Дома здравља Савски венац деца највише јављају због БРНУ вируса и уједа крпеља.

Она објашњава да БРНУ вирус изазива болест шака, стопала и уста и да је реч о ентеровирусу који се налази у дигестивном тракту.

"Инфекција се лако преноси преко секрета из носа, пљувачке и раница из уста, прљавих руку и највише преко контаминираних играчака", каже Голубовић.

Узраст који вирус највише захвата је предшколски и то деца старости 2 - 3 године.

Инкубација траје 3 до 5 дана, а од симптома је присутна температура до 38 степени, праћена повремено главобољом, болом у грлу, честим одбијањем оброка, а код мале деце и појавом кашастих столица.

"Другог или трећег дана болести јавља се оспа на шакама, стопалима и у устима, која личи на пликове. Терапија је симптоматска. Болест траје око 10 дана и пролази без компликација", наводи др Голубовић.

Додаје да се у амбуланту такође јављају деца са убодом крпеља и да крпељи преносе бактерију Борелију Бургдорфери која изазива Лајмску болест. 

"Савет родитељима је да када примете крпеља на кожи детата да се јаве у свој дом здравља да би се крпељ уклонио. Анализу крпеља и даљу терапију ће одредити педијатар", рекла је др Голубовић.

Према њеним речима, у Дому здравља Савски венац, у предшколском диспанзеру је број прегледа по лекару око 50, што је између 200 и 300 прегледа дневно, а од тог броја око 50 одсто дође због болести шаке стопала и уста, а око 20 одсто због убода крпеља.

image