Магазин

Чак и у пензији је препоручљиво радити, тврде лекари

Одлазак у пензију за многе значи и потпуни престанак рада. Међутим, стручњаци из области геријатрије старијима саветују да ипак задрже одређен вид посла, јер то има позитиван учинак на њихово здравље.
Чак и у пензији је препоручљиво радити, тврде лекари© Canva / Syda Productions

Након вишедеценијског рада свако машта о томе да се једног јутра пробуди без иједне обавезе - да нема спремања за посао, нервирања око рокова и преосталих радних задатака, гужви у повратку кући. Све ово звучи поприлично идилично, али, постоји једно "али" - овакав стил живота се старијима не препоручује јер може имати негативан утицај на њихово здравље.

Због чега би пензионери ипак требало да наставе да раде

Звучи парадоксално, али одлазак у пензију не би требало да подразумева потпун престанак рада, мишљења су руски стручњаци из области геријатрије. Заправо, чак и у пензији старији људи би требало да задрже макар један мали део својих радних обавеза како би сачували своје ментално здравље и задржали адекватан степен мождане активности.

Aангажовање вијуга "сиве масе" у каснијој доби игра пресудну улогу у снабдевању мозга кисеоником и свим важним микро и макроелементима који су неопходни за његово здраво функционисање, наводи доктор Олга Ткачова. Самим тим, смањује се и ризик од развоја деменције и рапидног погоршања когнитивних способности пензионера.

Постоје и други креативни начини ангажовања можданих вијуга

Рад у пензији не мора нужно бити једнако комплексан као за време радног века, али је неопходно да ипак буде у одређеној мери захтеван и изазован, преноси Росијскаја газета. По речима докторке Ткачове, анализа нових знања и савладавање нових вештина у пензионом узрасту побољшава памћење и способност говора и успорава процес природног старења.

Уколико, пак, у пензији ипак не желите да радите, чак ни мањим интензитетом, добра замена могу бити решавање разноразних "мозгалица". Укрштене речи, анаграми, судоку и друге врсте енигматских игара у којима се захтева размишљање такође подстичу рад мождане масе и успоравају развој деменције и других когнитивних поремећаја проузрокованих природним процесом старења.

image