Србија и Балкан

Еди у Приштини – Аљбин у Призрену: Ни сва Призренска лига није јуче помирила Куртија и Раму

Премијер Албаније примио јуче у Приштини кључеве града и констатовао да ће од сада у посету "другом главном граду Албанаца" моћи и без дозволе
Еди у Приштини – Аљбин у Призрену: Ни сва Призренска лига није јуче помирила Куртија и Раму© Tanjug/AP Photo/Vlasov Sulaj

Између премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и премијера Албаније Едија Раме, толико се закувало да чак ни годишњица "ослобођења Косова од Србије", чије је обележавање јуче помпезно почело у Приштини, није успела да их помири.

Штавише, ни 146. годишњица Призренске лиге, која је "поставила темеље албанске државе", такође јуче обележена на Косову, није помогла да се у односима двојице лидера направи ни најмањи помак.

Албански премијер Еди Рама јесте јуче био на "Косову", али је читава посета, у најмању руку, била логистички кошмар за њихове кабинете – како да се на тако малом простору избегне да се двојица посвађаних премијера случајно не сретну.

Сам Рама поентирао је негде при крају посете, пошто је из руку градоначелника Приштине, "другог главног града Албанаца", Перперима Раме, примио "кључеве града", речима – "сада је јасно да могу да долазим без дозвола". Што би значило – без дозволе Аљбина Куртија.

На крају, двојица премијера се, наравно, нису ни срели, па је избегнута ситуација од пре који дан са самита ЕУ и Западног Балкана у Котору када је Рама, како су јавили албански медији, игнорисао Куртија, а у једном тренутку чак, одбио да устане да би се руковао са њим.

И јуче, "иницијатива" је, чини се, остала на страни Раме. Наиме, према информацијима које је портал "Репортери" добио из кабинета Куртија, приштинске власти позвале су Раму да поводом годишњице доласка међународних трупа на КиМ посети Приштину, присуствује једном од догађаја, али им је из Тиране узвраћено да "није могуће да он буде присутан".

Из Куртијевог кабинета јуче је потврђено да је премијер Еди Рама "одбио да се састане са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. 

"На основу досадашњег дневног реда, чини се да се у Приштини премијер Албаније Рама састаје са онима са којима сматра да треба да усклади своје односе. С друге стране, премијер Курти позвао је премијера Раму на активности поводом обележавања 25. годишњице ослобођења Косова, 12. јуна, а Рамин кабинет нас је обавестио да неће моћи да буде присутан", изјавио је јуче портпарол владе у Приштини Перпарим Кријезиу.

Уместо са Куртијем, Рама је тако јуче у Приштини своје односе усклађивао најпре са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, а затим се срео и са бившим премијером Велике Британије Тонијем Блером.

После тих сусрета, Рама је одапео нове отровне стрелице на рачун Куртија, и сем констатације да му од сада "неће требати дозвола да посети Приштину", оценио и да је Курти у међувремену успео да "спољну политику Косова претвори у унутрашњу, односно, у "борбу која може да донесе гласове грађана, али, која штети самом Косову".

Рама је још рекао и да "страст треба држати подаље од политике", да "разум треба да превлада", као и да би требало "раздвојити национални интерес од партијског".

За то време Курти је био у Призрену, на обележавању 146. годишњице Призренске лиге, Раму у говору није помињао али је нагласио да је "Призренска лига камен темељац албанских напора за независност".

Историја односа Раме и Куртија 

И док је јуна ове године Рама одбио да се сретне са Куртијем, средином јула прошле, Курти је у Приштини одбио да се сретне са Рамом који је био у званичној, тј. државној посети тзв. Косову.

Пар дана пре тог догађаја, Рама је прозвао Куртија да је "тврдогав и максималиста" и упозорио га да "прилике као што је француско-немачки план не остају заувек на столу".

Курти је тада додао да ће се са Рамом срести само на састанку влада двеју држава. Рама је јуче на КиМ одговорио да такав састанак тренутно није у плану.

Још пре тога, историја односа двојице премијера зачињена је, поред осталог, и детаљима да је Курти је ишао на гласање у Тирану, да тамо подржи Рамину опозицију.

У међувремену, Рама се појавио као један од оснивача "Отвореног Балкана" што је Курти схватио као нож у леђа. Да све буде још горе, у време када је Курти водио надчовечанску борбе против ЗСО, Рама је спремио нацрт платформе за ову организацију српског народа.

Даље, средином прошле године Курти је, Рами иза леђа, путовао у Тетово да, проценили су тада упућени,  начини још који корак позиционирајући себе као вођу свих Албанаца на овим просторима.

Убрзо, Рама је у Тирани ухапсио Бесника Мујеција, одборника Куртијевог "Покрета Самоопредељење" у Скупштини Приштине, и судећи по неким фотографијама, човека у другарским односима са Аљбином Куртијем.

Куртијев одборник пао је у акцији албанске полиције у којој је заплењена дрога вредна скоро пола милиона евра, а Мујецију је на терет стављена сумња да је учествовао у продаји, односно у трговини наркотицима.

У односима двојице премијера следе нове епизоде.

Куртија већ за који месец чекају парламентарни избори, остаје да се види да ли ће Рама стићи у Приштину да јавно подржи Аљбинову опозицију, као што је Аљбин својевремено урадио Едију, или ће подршка ићи мало суптилније.

image