Србија и Балкан

Програм насељавања напуштених кућа: Ко све има право да почне нови живот на селу

Трећина подносилаца пријаве прешло је из града у село, добитници су у просеку стари 29,8 година а 80 одсто их је са факултетском дипломом
Програм насељавања напуштених кућа: Ко све има право да почне нови живот на селу© Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Како би се остварио један од приоритетних националних интереса, а то је препород српских села, у Србији се већ четири године спроводи Програм насељавања напуштених сеоских кућа. 

Од почетка програма, око 3.000 старих, беживотних грађевина нашле су нове власнике, док је само од јануара 2024. године Комисија одобрила 100 објеката у оквиру овогодишњег конкурса за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

"Укупно је у њима дом пронашло више од 12.000 људи и деце. Трећина подносилаца пријаве прешло је из града у село, добитници су у просеку стари 29,8 година, а 80 одсто их је са факултетском дипломом. Породице које су ове године добиле куће, отишле су у 73 села, у 41 јединицу локалне самоуправе", рекли су за Демостат из Министарства за бригу о селу.

Највећа кућа из овогодишње расподеле има 228 квадрата и налази се на 30 ари плаца у Бегејцима код Житишта. Село са највише кућа ове године је Товаришево у Кањижи, у коме су се скућиле четири породице.

Програм је део ширег стратешког документа, који представља научно засновани путоказ како практично деловати ка циљу релативизације напуштених и пропалих сеоских атара, а документ је 2020. године креирао тим од 80 врхунских стручњака, којим управља ресорно министарство.

Право на учешће на конкурсу, који ће трајати до утрошка предвиђених средстава од 500 милиона динара, а најкасније до 1. новембра, имају појединци, брачни или ванбрачни парови, самохрани родитељи који морају да су млађи од 45 година. 

"Процењена вредност објекта, које су заинтересовани у обавези да сами траже, не може бити већа од 1,2 милиона динара. Објекат мора да има струју, воду, канализацију или септичку јаму и приступни пут. Заинтересовани се пријављују локалној самоуправи, преко које се и дистрибуирају средства за одобрену куповину", навели су из министарства.

Где је обновљено највише кућа

До сада по броју додељених кућа предњачи Војводина – Западнобачки округ са 442 одобрена захтева, док је на југу Србије најуспешнији Пиротски округ са 80 преузетих објеката.

Највише кућа додељено је у околини Сомбора, чак 160, а на другом месту је Бачка Паланка са 154 објекта.

Бачко Петрово Село је рекордер са 84 куће међу селима, а на југу је то село Жељуша у општини Димитровград са 14.

У Нишавском округу на врху листе је Алексинац са 36 откупљених објеката, у Топличком је најуспешније Прокупље са 20, у Пироту 33 и Димитровграду 28.

У Министарству посебно истичу село Жељуша у Димитровграду, где је оживело 14 кућа од почетка програма, од којих осам у истој улици, што је потпуно променило демографску слику овог места.

У централној Србији, први по броју кућа је Поморавски округ, где је у околини Параћина откупљено 29, а на истоку највише новодосељених је у Зајечарском округу, у општини Књажевац са 34 објекта.

image