Србија и Балкан

Америчка амбасада у БиХ одговорила Вучићу о томе коме припада имовина: Држави или РС?

У обраћању Џејмса О'Брајена из фебруара ове године, на које се позива амбасада, истиче се да је БиХ Дејтоном задржала улогу у међународним организацијама и споразумима
Америчка амбасада у БиХ одговорила Вучићу о томе коме припада имовина: Држави или РС?Getty © Win McNamee

Америчка амбасада у Сарајеву данас је одговорила на питање председника Србије Александра Вучића где пише да имовина припада држави, а не ентитетима, да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са државном имовином у Босни и Херцеговини", пренео је портал "klix.ba".

"Како је то помоћник државног секретара О'Брајен навео у свом говору у фебруару 2024. године: Постоји начин да се разговара о имовини тако што ће се о томе говорити у релевантним институцијама, али је полазна тачка и даље јасна – имовина припада држави", наводи се у саопштењу.

У обраћању Џејмса О'Брајена из фебруара ове године, на које се позива амбасада, истиче се да је БиХ Дејтоном задржала улогу у међународним организацијама и споразумима.

"Године 2001. БиХ је потписала Споразум о питањима сукцесије бивше Социјалистичке Федералне Републике Југославије, којег је ратификовала Парламентарна скупштина БиХ и државну имовину приписала Босни и Херцеговини, а не ентитетима", рекао је тада О'Брајен.

Вучић је данас навео да би било "много глупо" да се америчка амбасада у одговору позове на споразум о сукцесији, објаснивши да се сукцесијом регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору бивше Југославије, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом СФРЈ.

image