Србија и Балкан

Тестови мале матуре у сефу: Камере их чувају до полагања

И надлежни се добро сећају времена када су штампање тестова надзирали припадници БИА
Тестови мале матуре у сефу: Камере их чувају до полагања© M. M./ATAImages

Пет дана је преостало до почетка овогодишње мале матуре, а тестови који су припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и смештени у посебне кутије, чувају се попут новца и злата у чувеним швајцарским банкама.

Надлежни не желе да се понове ситуације из претходне деценије, када су тестови продавани на улицама пре него што би били достављани школама или би са све решењима осванули на друштвеним мрежама, пише "Блиц".

Како кажу из Министарства просвете, они су потпуно безбедни и спремни за дистрибуцију по посебном распореду.

За израду тестова, као и годинама уназад, задужен је био Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Тестови за полагање мале матуре су већ одштампани и чувају се у сефу Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, то је процедура која важи већ неколико година.

Она почиње са самом припремом задатака, тестова, штампе, до паковања. Практично, тестови ће напустити просторије Завода тек непосредно пред завршни испит и то је процедура која гарантује безбедност и сигурност.

"Партнери који се баве транспортом тестова до школских управа и до школа су такође проверени, тако да ове године немамо разлога да бринемо о сигурности и безбедности тестова", објаснио је за "Блиц" Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Он је описао и сам процес чувања тестова.

"Просторије, односно сефови у којима се налазе тестови, обезбеђени су камерама, али и контролом приступа, тако да се током последњих шест месеци до у секунд зна ко је ушао и изашао из тих просторија, а број људи који за то има дозволу је веома лимитиран. То су, за сада, само људи из Завода и наши сарадници", каже Ранђеловић.

Због бројних безбедносних инцидената, од којих је последњих забележен 2019. године, када су тестови пре саме мале матуре осванули на Инстаграму, цео случај је завршио на суду, штампање задатака је надзирала чак и БИА, а њихову дистрибуцију пратило је полицијско обезбеђење.

Милан Пашић и Милош Благојевић, саветници министарке просвете, потврдили су за "Блиц" да су тестови данас безбедни, да се чувају у сигурном сефу Завода и да ће непосредно пре полагања мале матуре бити распоређени школама.

"Тестови се обично дистрибуирају раније школама, а онда школе за малу матуру отварају запечаћене тестове и деле их ученицима. Не отварају се сви тестови одједном, већ ће 17. јуна бити отворени тестови из матерњег језика, 18. јуна тестови из математике и коначно 19. јуна тестови из изборних предмета", појашњава Пашић.

И надлежни се добро сећају времена када су штампање тестова надзирали припадници БИА.

"Тестови тада нису штампани у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања и васпитања, већ у "Политици". Након тога је Министарство просвете преузело опремање штампарије у Заводу и осигурало све безбедносне процедуре које су дефинисане и које се поштују.

"Због тога се тестови у боље чувају. Од када се десио последњи инцидент са 'цурењем' тестова у јавност, један део Завода оспособљен је за штампање и складиштење тестова. Од тада ми таквих инцидената нисмо имали", каже Благојевић.

Како истичу надлежни, многе ствари су од тада унапређене, попут флексибилног начина паковања, а у плану паковања избачена је локација полагања и слично.

Ђаке интересује како ће изгледати тестови, а како преноси "Блиц", структура тестова и број отворених и затворених задатака биће сличан као и претходних година, што значи да ће већина задатака бити решавана тако да ће се заокруживати један од понуђених одговора.

Прошле године од 20 питања на тесту из математике по пет су била из три области: геометрија, бројеви и операције са њима и алгебра и функције, три из обрада података, а два из мерења.

На тесту из српског, матерњег језика, највише, чак девет питања било је из области граматика, лексика, народни и књижевни језик, шест из књижевности, три из области писано изражавање, те два из вештина читања и разумевања прочитаног.

Сви тестови морају да буду у складу са стандардима, да садрже задатке на сва три нивоа, основном, средњем и напредном.

Од школске 2019/2020. године сви тестови се прегледају електронски, односно задатке затвореног типа оцењује софтвер, а отворене задатке наставници путен ФОН-ове апликације. За разлику од претходних, како наводе из Министарства просвете, ове године биће убрзан процес прегледања тестова.

Разлог томе је и што су и чланови окружних уписних комисија обучени да прегледају тестове у скенинг центрима.

Број скенера у којима се аутоматски прегледају тестови повећан је за готово дупло, на 85 и самим тим је скоро за дупло скраћено време прегледање тестова.

Како су објаснили надлежног министарства, унапређена је комуникација са прегледачима кроз специјализовану апликацију поједностављен је кориснички интерфејс, а од ове године на њој ће бити доступан и кључ са решењима.

image