Србија и Балкан

Надарени ученици први полажу пријемне: Највећа навала очекује се за ИТ смерове

Најмање интересовања има за географију и историју и ту се пријави најмање осмака
Надарени ученици први полажу пријемне: Највећа навала очекује се за ИТ смерове© Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

Ђаци осмог разреда која желе да се упишу у специјализована одељења гимназија и уметничких средњих школа од данас па до 22. априла могу да се пријаве електронским путем за полагање пријемног испита.

Пријава се обавља преко портала Моја средња школа - mojasrednjaskola.gov.rs, односно путем налога коме се приступа путем шифре за еДневник или за налог на Националном порталу за електронску идентификацију еID.gov.rs.

Кандидати могу да се пријаве и 19. и 22. априла за полагање пријемног испита непосредно у основним школама у којима је организовано полагање пријемног испита.

Прелиминарним планом уписа за школску 2024/2025. годину предвиђено је нешто мање од 5.000 места, а ђаци који имају склоности ка природним наукама могу да конкуришу за упис у специјализованим одељењима за математику, физику, ИТ, биологију и хемију, док они који су заинтересовани за друштвене науке могу да упишу специјализована одељења за географију, историју, сценску и аудио-визуелну уметност, филолошке науке.

Прошле године највеће интересовање било је за ИТ одељења, само у Земунској гимназији која има специјализовано одељење, прошле године се пријавило три пута више ђака него што има места, док је код уметничких школа највеће интересовање било за смер ликовно.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков каже да се и ове године највеће интересовање очекује за ИТ одељења, а потом за хемију и биологију. Најмање интересовања, како каже за "Новости", има за географију и историју и ту их се и најмање пријави.

Прво полажу пријемни у уметничким школама, 10, 11 и 12 маја. Пријемни за упис у одељења биологије и хемије биће одржан 11. маја, а филолошке науке 11. и 12. маја, сценске и аудио-визуелне уметности 11. маја.

Музичке школе своја врата за пријемни отвориле су 17, 18 и 19. маја.

Надарени за рачунарство и информатику, али и физику, географију и историју, пријемни ће полагати 18. маја. За упис у билингвална одељења решаваће задатке 18. и 19. маја, а пријемни за Математичку гимназију биће одржан 19. маја.

Прелиминaрни резултати очекују се од 13. до 21. маја, а коначни од 14. до 22. маја.

Пре тога све ученике очекује полагање мале матуре 17, 18. и 19. јуна.

image
VV inauguration
banner