Србија и Балкан

Абазовић саслушан у случају убиства Душка Јовановића

Новинар и некадашњи посланик Душко Јовановић убијен је 27. маја 2004. године
Абазовић саслушан у случају убиства Душка Јовановића© R.R./ATAImage

Бивши премијер Црне Горе Дритан Абазовић испричао је у тужилаштву све што зна о убиству новинара Душка Јовановића, наводећи шта је кроз оперативне информације добијао као координатор безбедносних служби.

Он је указао на то да су се стално провлачила два имена – Зоран Лазовић и Душко Голубовић, због чега је јавно инсистирао да се у истрази убиства Јовановића хитно саслуша Лазовић.

Абазовић је похвалио тужитељку која је преузела тај случај, наводећи да препознаје њену вољу да процес доведе до краја.

"Није било моје да проверавам те информације, већ да их проследим надлежнима што сам и чинио, тражећи од њих да се коначно, након две деценије ћутања и прикривања, тај злочин расветли", казао је Абазовић за "Вијести".

Објаснио је и да је са тужитељком поделио информацију о писму једног затвореника које је добио у пролеће 2021. године, а који је тражио разговор с њим "да би ми дао информације корисне за тај случај".

"Након разговора, о томе сам обавестио Виши суд и Више државно тужилаштво, али они су тада више одмогли, него помогли. Тужитељки сам јасно рекао чијом грешком није искоришћена понуда коју је држава добила, иако је већ тада убиство Јовановића могло бити расветљено. Мислим да је та прилика уништена због дубоке државе. Верујем да ће поступајућа тужитељка учинити све да добије потпуне информације. Наглашавам да не очекујем да Лазовић сарађује са тужилаштвом, али је веома значајно саслушати га у том предмету", рекао је лидер Грађанског покрета УРА.

Абазовић је пре неколико дана позвао је врховног државног тужиоца Милорада Марковића да изда обавезујуће упутство како би се у истрази убиства новинара саслушао дугогодишњи тајни агент Зоран Лазовић.

"Оперативне информације и раније су говориле да би Зоран Лазовић и још неке особе из тадашње службе безбедности могле дати веома значајне одговоре на питање ко је убио Душка Јовановића", рекао је Абазовић тада.

Новинар и некадашњи посланик Душко Јовановић убијен је 27. маја 2004. године – хицима из аутоматског оружја покошен је када је изашао из редакције дневног листа чији је био власник.

image