Србија и Балкан

Бербокова се забринула због Свесрпског сабора: Запад то не прихвата

Денис Бећировић састао се са немачком министарком спољних послова
Бербокова се забринула због Свесрпског сабора: Запад то не прихватаGetty © Halil Sagirkaya/Anadolu

Свесрпски сабор одржан 8. јуна у Београд је забрињавајући и таква активност нема подршку Немачке и Запада, изјавила је министарска спољних послова Немачке Аналена Бербок.

Ова изјава Бербокове налази се у јучерашњем саопштењу кабинета председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића који је с њом јуче разговарао у Берлину.

"Претње независности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ су потпуно неприхватљиве за Немачку и Запад", рекла је Бербокова.

Бећировићев кабинет у Сарајеву је саопштио како је он у разговору с Бербоковом оценио да је одржавање Свесрпског сабора Србије и Републике Српске било "најтежи напад на Дејтонски мировни споразум од 1995. године до данас".

"Одржавање тог сабора је удар на међународно право и основне вредности на којима почива Европска унија", саопштио је Бећировићев кабинет.

Како се даље наводи, Бећировић је детаљно обавестио Бербокову о, како је наведено, "антидејтонским и антиуставним активностима челника РС" и указао на важност постојања чврсте сарадње међународне заједнице и домаћих органа власти у "заустављању сепаратистичке политике".

Закључује да је Немачка једна од главних заговорница европског пута БиХ, што је много пута и доказала, између осталог, приликом доношења одлуке о отварању преговора о чланству БиХ у ЕУ, навео је Бећировић, а Бербокова потврдила неупитну подршку Немачке Босни и Херцеговини на путу ка пуноправном чланству у ЕУ и НАТО.

image