Србија и Балкан

Америчка амбасадорка при НАТО: Не знам да ли ће Ђукановић бити заменик будућег генералног секретара

Смит је додала да ће се када је у питању регион Западног Балкана савезници на предстојећем самиту фокусирати на потребна ажурирања како би планови који су изнети на прошлогодишњем самиту у Виљнусу били успешно спроведени
Америчка амбасадорка при НАТО: Не знам да ли ће Ђукановић бити заменик будућег генералног секретараwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Стална представница САД при НАТО, амбасадорка Џулијен Смит рекла је данас да не може конкретно да каже да ли ће некадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић постати заменик будућег генералног секретара НАТО-а, јер је одабир заменика препуштен самом генералном секретару.

Она је то рекла на онлајн брифингу за новинаре на питање да ли је Ђукановић узет у обзир као кандидат за заменика генералног секретара с обзиром да према писањима турских медија за ту функцију има подршку девет земаља.

"Подсетићу да је избор заменика генералног секретара на крају препуштен самом генералном секретару. Када је у питању одлука о одабиру самог генералног секретара, све чланице НАТО-а треба да постигну консензус о томе ко ће та особа бити. И то је процес на који смо тренутно фокусирани", рекла је Смитова.

Додала је да верује да ће одлука о новом генералном секретару бити донета уочи предстојећег састанка лидера земаља чланица НАТО који ће се у јулу одржати у Вашингтону.

Смитова је додала да ће се када је у питању регион Западног Балкана савезници на предстојећем самиту фокусирати на потребна ажурирања како би планови који су изнети на прошлогодишњем самиту у Виљнусу били успешно спроведени.

"То је веома детаљан и свеобухватан скуп планова који омогућава сваком савезнику да боље разуме које су њихове специфичне одговорности у целој Алијанси - на ком нивоу спремности треба да одрже своје трупе, које врсте способности су им потребне и које врсте будућих инвестиција треба да спроведу", рекла је Смитова.

Додала је да ће у Вашингтону бити извршена ажурирања у вези са тим регионалним плановима, како би Алијанса успела да идентификује прави број трупа и способности који су потребне.

"Мислим да је фокус поново на томе да се осигура да савезници или изврше потребне инвестиције или да ускладе своје тренутне оружане снаге и способности које имају на располагању", рекла је Смитова.

image