Србија и Балкан

Абазовић: Био сам кључни фактор за рушење Ђукановића, Вучића доживљавам као пријатеља

У своје успехе док је био на власти убраја и то што је потписао Темељни уговор са Српском православном црквом
Абазовић: Био сам кључни фактор за рушење Ђукановића, Вучића доживљавам као пријатеља© M.K./ATAImages

Лидер ГП УРА и бивши црногорски премијер Дритан Абазовић изјавио је да је био одлучујући фактор за рушење режима Мила Ђукановића, те да је бивши црногорски председник, у политичком смислу, готов.

"Биће уписано за век векова да смо довели до прве демократске смене власти у историји наше државе, на миран и достојанствен начин", каже Абазовић у интервјуу за "Политику".

Говорећи о Ђукановићу каже да ће увек имати утицај на своју партију, али је све то сад знатно умањено и без већег ефекта.

"Мој добронамерни савет њему је да се држи политичке пензије. Нисам сигуран да се осећа комотно кад се сваки дан објављују преписке са Скаја. А тек смо на почетку", каже Абазовић

Додаје да размишља о новим великим подухватима и да сматра да се све одвија у жељеном правцу.

"У политику нисам ушао да бих био неко, већ да бих урадио нешто. Сматрам да сам урадио много и настављам даље", каже Абазовић.

О Амфилохију и Темељном уговору

Говорећи о блаженопочивше митрополиту Амфилохију, Абазовић наводи да је стекао утисак да га је посебно ценио. Посебно се осврнуо на састанак под Острогом на којем је договорена влада након смене Ђукановића.

"Када смо ушли све сам поздравио и кренуо да седнем на неко упражњено место. Митрополит Амфилохије је тада рекао: 'Не, не тамо, овде сам ти сачувао место, поред мене'", каже Абазовић.

Испричао је и анегдоту након смрти митрополита, те да му је један од најближих сарадника митрополита рекао да је Амфилохије казао: "Док је Дритан ту, ја се за Црну Гору не бојим".

"Кад год ме је сретао поздрављао би ме с 'мирдита' (на албанском то значи 'добар дан')", каже Абазовић.

У своје успехе док је био на власти убраја и то што је потписао Темељни уговор са Српском православном црквом, што је каже такође историјска одлука.

"Та одлука је заувек променила Црну Гору набоље. Помирила је народ и натерала све политичке актере да данас причају о економији. Треба нагласити да је ова одлука – иако се тако не третира – од регионалног значаја, јер се показало како на основу закона и правних аката можемо да унапређујемо међусобно поштовање. Држава је Цркви гарантовала права и обавезе, Црква је ушла у правни систем државе и тако је стављена тачка на ово питање", наводи Абазовић.

Као најтеже дане у политичкој каријери истиче устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу, када је Црна Гора, каже Абазовић, због групе неодговорних политичара повезаних с криминалом била на ивици грађанског сукоба, чије би последице биле несагледиве.

"У земљи у којој нарко-картели финансирају политичке кампање и у којој је степен политичке културе на јако ниском нивоу, врло лако се уобичајени и свечани верски ритуали могу претворити у конфликт. Ипак, и ту најтежу операцију, где су животно били угрожени патријарх, свештенство и сви грађани који су протестовали, спровели смо професионално и одговорно. Надам се да се то нигде и никад више неће поновити", рекао је Абазовић.

Абазовић, који је данас народни посланик, и даље има пратњу полиције, а наводи да је обећање да мафија неће више управљати Црном Гором остала његова животна мисија.

Вучића доживљава као пријатеља

Говорећи о Београду, каже да у њему има много пријатеља, те да се радо враћа у њега.

"С бројним политичарима власти и опозиције сам у добрим односима, то важи и за Александра Вучића, кога доживљавам као пријатеља, што је случај и с још неким лидерима из региона. Сви ми на неке ствари гледамо различито, али верујем да су наш заједнички циљ и главни интерес мир, стабилност и просперитет региона. Сматрам да смо имали јако коректну сарадњу и међусобно уважавање", каже Абазовић.

Смара да су он док је био премијер, и Вучић заједно урадили добре ствари за две државе, релаксирали односе и отворили перспективу за значајније економске активности у будућности.

image