Србија и Балкан

Стејт департмент о Свесрпском сабору и Додику: Његова реторика доводи БиХ у опасност

Америчко министарство спољних послова је навело и да САД "верују да је будућност свих земаља Западног Балкана у Европској унији"
Стејт департмент о Свесрпском сабору и Додику: Његова реторика доводи БиХ у опасност© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Стејт департмент је позвао политичке лидере са Западног Балкана да боље искористе своје састанке како би промовисали регионалну стабилност и помирење, а све поводом декларације усвојене на Свесрпском сабору.

По усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Стејт департмент је навео и да САД "чврсто подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине, чији је део Република Српска".

"Реторика и поступци (председника) Милорада Додика о отцепљењу Републике Српске доводе у опасност мирну, демократску и просперитетну будућност у евроатлантским институцијама коју грађани БиХ, укључујући становнике Републике Српске, желе и заслужују", навео је Стејт департмент у одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Америчко министарство спољних послова је навело и да САД "верују да је будућност свих земаља Западног Балкана у Европској унији, у којој регионална сарадња и добросуседски односи воде ка већем миру, безбедности и просперитету за све".

Усвајање Декларације на Свесрпском сабору, 8. јуна у Београду, за РСЕ је јуче прокоментарисао и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, рекавши да фокус свих којима је стало до Србије и њене будућности треба да остане на стварању мирне и просперитетне будућности за читав Западни Балкан и на повећању регионалне сарадње са ЕУ интеграцијом као коначним циљем.

Дан раније, амбасада САД у Сарајеву саопштила је да закључци усвојени на Свесрпском сабору" представљају "намерни напад" на Дејтонски споразум и државне институције Босне и Херцеговине.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су на Свесрпском сабору декларацију са 49 закључака, у којој се, између осталог, констатује да српски народ представља "јединствену целину", наводи да је Дејтонски споразум "трајно и битно нарушен" и позивају се сви међународни актери да се врате његовом поштовању. Наводи се и да територија Републике Српске не може бити отуђена мимо Устава и закона тог ентитета БиХ.

"Свесрпски сабор сматра да Република Српска може у мери у којој оцени као целисходно да активира све надлежности које су према Дејтонском мировном споразуму предвиђене као надлежности ентитета", додаје се у декларацији.

image