Србија и Балкан

Вучевић: Амбасада САД у Сарајеву показала елементарно непознавање Дејтона

Председник Владе Србије је за РТС рекао да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске потписане у оквиру Свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији
Вучевић: Амбасада САД у Сарајеву показала елементарно непознавање Дејтона© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да није изненађен негативном реакцијом Америчке амбасаде у Сарајеву на одржани Свесрпски сабор, али да јесте чињеницом да је амбасада тиме показала елементарно непознавање Дејтонског споразума, односно Устава Босне и Херцеговине, пре свега по питању имовине која припада ентитетима.

Вучевић је за РТС рекао да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске потписане у оквиру Свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији.

Додао је да је Дејтонски споразум донео 29 година мира у Босни и Херцеговини и да она мора да настави да га чува, као и да је Србија гарант тог споразума.

Вучевић је подсетио и да је сам председник Александар Вучић у реакцији на објаву Америчке амбасаде у Сарајеву рекао да њена тврдња није
утемељена у праву и међународним споразумима.

Нагласио је да мора да се ствара простор за разговор, као и да нас све друго води у погоршање ситуације, из које се не би ишло у процес деескалације и кретању ка бољим односима, већ у процес дезинтеграције, тј. удаљавања и неразумевања.

"Мир је преко потребан и Бошњацима и Србима и Хрватима. Верујем да смо сви довољно зрели да нећемо ићи у пут који је катастрофалан за сваког, већ да ћемо разговарати о будућности",нагласио је Вучевић.

Додао је да ће се на тај начин вршити даља интеграција региона, стварати нове инвестиције, градити путеви и пруге, и ићи ка расту стандарда свих грађана.

Вучевић je рекао да су данас поделе у нашем друштву много више медијски фабриковане, него што се друштво суштински дели и додао да је одржани Свесрпски сабор управо позив и опомена за саборност и заједништво о кључним државним и националним питањима.

Вучевић је рекао за РТС да је време за саборност и заједништво у актуелним геополитичким околностима, и да је саборност гарант да ће народ бити "тврђи орах".

Говорећи о дијалогу власти и опозиције о изборним условима, Вучевић је рекао да следи период који би требало да буде без изборних циклуса, али да у њему свакако мора да се настави међустраначки дијалог.

"То је Ана Брнабић као председница Народне скупштине врло добро радила, показујући висок ниво одговорности", нагласио је Вучевић.

Додао је да су управо у том дијалогу власти и опозиције постигнути неки резултати, као и да и власт и опозицију чека много ствари које треба радити заједнички.

"Мислим да је постигнут озбиљан напредак од маја 2023. године, па у односу на јесен и све оно што се дешавало око децембарских избора", оценио је Вучевић.

Додао је да се данас међустраначки дијалог одвија управо тамо где му је место - у Парламенту.

"Боље је да се расправа дешава у Парламенту, него ван њега. И када је најжешћа расправа и када се употребљавају најтврђи аргументи, парламент је место за то, а гледаоци скупштинских расправа могу да добију праву слику о томе шта се заиста дешава", рекао је Вучевић.

Додао је да је процес дијалог неопходан, као и да је подела у друштву далеко мања него што се то медијски приказује и далеко мања него у западним земљама.

Говорећи о изборима за Европски парламент, Вучевић је рекао да Србија разуме шта се догађа у Европи, али да не истрчава напред, већ да пажљиво посматра и разуме политике које носе европски избори.

"Мислим да је добро за Европу да је та фамилија политичких странака добила највећу подршку, да је то добро у смислу стабилности саме Европске уније и самог европског континента", рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да је важно да Србија гледа шта су њени политички и национални интереси, а не да дозволи да је носе емоције.

Рекао је да је стратешки интересе Србије да буде део ЕУ, која је заједница утемељена на интересу.

image