Србија и Балкан

Амбасадор БиХ одбио да преда протестну ноту Србији: То је Конаковићев перформанс

Амбасадор Врањеш је истакао да је дошао да захвали Србији за "доследан однос према Дејтонском мировном споразуму", онако како је написан и потписан, као и када је реч о односима у БиХ
Амбасадор БиХ одбио да преда протестну ноту  Србији: То је Конаковићев перформанс© ATA images

Амбасадор Босне и Херцеговине у Србији Александар Врањеш рекао је како "нити је донео, нити уручио протестну ноту" Србији због Свесрпског сабора.

Он је навео како је то покушај перформанса министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића. Врањеш се, након састанка са министром спољних послова Србије Марком Ђурићем обратио новинарима.

"Ту ноту нити сам донео, нити сам уручио Србији. Они су то покушали преко мене, али разлог зашто нисам није само везан за моје политичке ставове, већ и за процедуралне разлоге. Министар спољних послова нема право да креира спољнополитичке акције нити спољну политику БиХ. То је у надлежности Председништва БиХ", рекао је Врањеш.

Он је рекао да Конаковић нема право да креира било какву протестну ноту, нити да је шаље, као и да је то покушао да уради лично, иако на то нема законско право.

"Желео сам да објасним Марку Ђурићу да је то његов (Конаковићев) покушај перформанса. Сигурно сте упознати да у јавности у БиХ тренутно Конаковић трпи велики број удараца због оптужби да је сарађивао са нарко-картелом и постоје истраге и онда он тражи начин како да скрене пажњу јавности у БиХ са тих озбиљних оптужби које му стоје за вратом тако да добије 'позитивне поене', а у Сарајеву је то увек напад на Србију", изјавио је Врањеш.

Захвалан Србији

Амбасадор Врањеш је истакао да је дошао да захвали Србији за "доследан однос према Дејтонском мировном споразуму", онако како је написан и потписан, као и када је реч о односима у БиХ.

"То је јако важно јер данас живимо у времену у којем се много ствари тумачи и интерпретира, а најмање се чита како пише", оценио је он.

Додао је како БиХ нема став о Свесрпском сабору јер се њен став формулише када три члана Председништва донесу одлуку.

image