Србија и Балкан

Пет факултета и високих школа изгубило дозволу за рад: Како студенти да буду сигурни шта уписују

Законом о високом образовању је прописано да високошколској установи која не добије акредитацију, дозвола за рад важи још годину дана од дана коначности решења о одбијању захтева за акредитацију и да је Министарство дужно да у року од 15 радних дана од дана истека тог рока донесе решење о одузимању дозволе за рад и да објави престанак важења акредитације
Пет факултета и високих школа изгубило дозволу за рад: Како студенти да буду сигурни шта уписујуwww.globallookpress.com © Alberto Ortega

Будућим студентима саветујемо да конкуришу за упис на високошколске установе и студијске програме за које се недвосмислено може утврдити да су акредитоване – каже за Данас Ана Шијачки, в. д. директорка Националног акредитационог тела (НАТ), одговарајући на питање да ли будући студенти треба да се упуштају у ризик и верују факултетима и високим школама који обећевају сигуран упис, а налазе се и даље у поступку акредитације.

Она саветује будућим бруцошима да у Водичу за студенте који се налази на сајту НАТ-а и редовно се ажурира, провере да ли високошколске установе и студијски програми које намеравају да упишу имају валидну акредитацију.

Министарство просвете је недавно објавило да су дозволе за рад изгубили Факултет здравствених наука у Нишу, Висока медицинска школа струковних студија у Београду, Факултет за менаџмент Зајечар Мегатренд универзитета, Висока школа струковних студија "Академија фудбала" и Висока школа академских студија "Епоха". Три установе се у Водичу за студенте налазе у делу који означава установе у оснивању, и за све три пише да имају позитивно мишљење Комисије, што може да доведе у забуну да имају акредитацију.

"Законом о високом образовању је прописано да високошколској установи која не добије акредитацију, дозвола за рад важи још годину дана од дана коначности решења о одбијању захтева за акредитацију и да је Министарство дужно да у року од 15 радних дана од дана истека тог рока донесе решење о одузимању дозволе за рад и да објави престанак важења акредитације. Законом је такође прописано да НАТ извештава Министарство о исходу акредитације високошколске установе и студијских програма", наводи Ана Шијачки.

Додаје да, с обзиром да је НАТ у конкретним случајевима донео решење о одбијању захтева за акредитацију наведених високошколских установа и студијских програма и о томе известио Министарство просвете, ово министарство је донело решења о одузимању дозвола за рад тим установама.

"Свакако се слажемо да је у интересу јавности и податак о одузимању дозвола за рада тако да ћемо, у што краћем року, објавити и ове податке на сајту у документу Водич за студенте. НАТ у свом саставу има стручни орган – Комисију за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), која доноси решења о исходу акредитације и жалбени орган – Комисију за одлучивање по жалбама која је почела са радом након ступања на снагу актуелног Закона о високом образовању 2021. године, а која разматра и решава жалбе високошколских установа на првостепена решења КАПК-а. Пре ступања на снагу актуелног закона, жалбени поступак се водио пред Националним саветом за високо образовање (НСВО). Зато су у водичу за студенте посебно обележени случајеви када је установе и студијске програме акредитовао НСВО", објашњава Шијачки.

Она објашњава да је, с обзиром да акредитација важи седам година, кључни параметар година када је установа (или студијски програм) акредитована. Податак да ли је установа поднела захтев за нову акредитацију је могуће проверити само упитом код НАТ-а, а стручна служба ове информације даје преко званичног мејл налога.

"Почетна акредитација је услов за добијање дозволе за рад. Будући студенти би свакако требало да провере и дозволу за рад, јер она мора да обухвата све акредитоване студијске програме. Дозволу за рад су високошколске установе дужне да објављују на свом сајту", каже в. д. директорка Националног акредитационог тела.

Будуће студенте и њихове родитеље занима шта се дешава ако високошколска установа у току њихових студија изгуби акредитацију, а шта ако изгуби дозволу за рад? У Закону о високом образовању пише да ће, у случају престанка рада високошколске установе због одузимања дозволе за рад, министар на предлог НСВО у року од 30 дана од дана престанка рада установе, донети акт којим се обезбеђује завршетак студија студентима те високошколске установе.

Трошкове завршетка студија за студенте сноси установа којој је одузета дозвола за рад. Студенти прелазе на сродну установу и свима њима до дипломирања, без обзира на којој су години студија затечени, установа која је остала без дозволе треба да плати трошкове студија, чак иако обнављају годину.

"То дефинише Закон о високом образовању. Национално акредитационо тело нема надлежност у овом поступку. За овај поступак су надлежни Министарство просвете и НСВО", каже Ана Шијачки.

image