Петковић са амбасадорима земаља Латинске Америке: Приштина угрожава људска права Србима на КиМ

Очекују да када протерају српски народ и српске институције са КиМ, неће ни бити потребе за формирањем ЗСО, истакао је директор Канцеларије за КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић се захвалио амбасадорима земаља Латинске Америке у Србији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, на доследном поштовању Резолуције 1244 СБ УН, као и на пуној подршци борби коју Србија води у међународним телима за заштиту својих државних и националних интереса на Косову и Метохији.

Он је амбасадоре Аргентине, Бразила, Кубе, Мексика и Венецуеле упознао са проблемима са којима се српски народ свакодневно суочава на КиМ, нагласивши да је Приштина низом једностраних аката угрозила годинама грађену стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва.

"Петковић је подсетио да је Курти недавно забранио употребу динара у покрајини и платни промет са централном Србијом, што је имало за циљ да Србе остави без плата, пензија и основних средстава за живот, али и да им онемогући лечење и школовање и да српске институције и српски народ коначно протера са њихових вековних огњишта и тако оствари свој сан о Косову и Метохији без иједног Србина", саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ је напоменуо да је Београд имао конструктивне предлоге по том питању али да их је Приштина одбила.

Он је изразио забринутост и због чињенице да Приштина упорно одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина.

"Очекују да када протерају српски народ и српске институције са КиМ, неће ни бити потребе за формирањем ЗСО", рекао је Петковић и подсетио да се за годину и по дана са територије КиМ иселило 15 одсто Срба.

"Петковић је указао и на једнострано и супротно свим споразумима забрањивање српским званичницима да уђу у покрајину, па је тако њему две године онемогућено да уђе на територију КиМ, што је довело до низа последица и до заустављања многих пројеката у српским срединама, који су од суштинске важности за живот Срба", додаје се у саопштењу.

Директор Канцеларије на КиМ је подсетио и на "фарсу око референдума за смену албанских градоначелника на северу Косова", на који није изашло 99 одсто Срба, а која је, како се истиче, јасно показала да је Курти одлучио да настави да спроводи власт у четири српске општине са 3,5 одсто подршке албанских гласова.

"Упркос свему овоме и више него јасној чињеници да код приштинских политичара не постоји ни минимум добре воље за грађење мира и суживота на простору Косова и Метохије, Београд ће остати опредељен за дијалог и компромис, јер је то једини начин да се сачува мир у покрајини и региону и да се дође до преко потребне нормализације односа на терену. У тим настојањима, Резолуција 1244 Савета безбедности УН остаје кровни, правно обавезујући документ за заштиту српског народа на КиМ, али и суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије", истакао је Петковић.