Србија и Балкан

Завршен референдум на северу КиМ: Гласало 253 грађана, НВО траже поништавање

Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да су на данашњем референдуму о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ гласала укупно 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак
Завршен референдум на северу КиМ: Гласало 253 грађана, НВО траже поништавање© FOTO TANJUG/ STR

У четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије данас је одржан референдум о смени албанских градоначелника изабраних прошле године на изборима које су Срби бојктовали. Сценарио је поновљен и сада, биралишта су била празна, а у Зубином Потоку су гласали само чланови изборне комисије.

 Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да су на данашњем референдуму о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ гласала укупно 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак.

Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић поручио је да овај лажни референдум представља слику Куртијеве ''демократије''.

"Слика Куртијеве 'демократије' је данашњи лажни референдум! Гласање под камерама уз дуге цеви, пред албанским бирачким одборима, с празним кутијама и празним улицама на северу - такве изборе ни Савет Европе није видео!", поручио је Петковић на мрежи Икс.

Већ сада сасвим је извесно да референдум, после позива Српске листе на бојкот, није успео и да ће Албанци градоначелници изабрани са по неколико стотина гласова, на изборима на којима је гласало укупно 13 Срба, остати на својим местима.

Исмет Криезиу из Косовског демократског института рекао је данас да је та организација затражила од Централне изборне комисије у Приштини да поништи гласање на данашњем референдуму о смени градоначелника на северу КиМ, наводећи да је гласање пропало због слабог одзива.

Српска листа (СЛ) је поводом референдума о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ, саопштила да је завршена фарса у организацији режима Аљбина Куртија на северу Косова и Метохије, истичући да је СЛ била у праву ''када је позвала српски народ да не учествује у овом Куртијевом игроказу''.

Из СЛ наводе да је данашњи дан показао више ствари које се морају узети у обзир у наредном периоду, пре свега од стране представника међународне заједнице.

Пре десетак дана су, када су објавили позив на бојкот референдума, као разлог су навели бирачке спискове у којима је нереалан број гласача, камере на бирачким местима, општу атмосферу на северу КиМ, специјалце са дугим цевима у градовима и селима северно од Ибра, исељавање Срба под притиском.

У каквој се атмосфери организује референдум говори и чињеница да је Централна изборна комисија тзв. Косова тек јуче, мање од 20 сати пре почетка гласања објавила списак и адресе бирачких места и да су она углавном у насељима са већинским албанским становништвом.  

Извршни директор Центра за заступање демократске културе Душан Радаковић истакао је да је изузетно мала излазност на гласање за опозив градоначелника у четири општине на северу КиМ додајући да је уочљив проблем са постављањем бирачких кутија, јер су намештене тако да камера директно може да сними како је ко гласао.

Такође, у близини бирачких места у општини Звечан, на месту где је била канцеларија председника општине, смештена је јединица НЈСО, а то је специјална јединица за брзо деловање - део РОСУ.

У бирачке спискове у четири општине уписано је око 1.500 бирача више него на изборима прошле године. Да би референдум успео потребно је да у појединим општинама "за" гласа 50 посто плус један бирач.

Албански градоначелници управљају општинама Звечан, Зубин Поток, Лепосавић и Северна Митровица од маја прошле године од када су и зграде СО под контролом косовских специјалаца.

  • 21. апр 2024 • 20:46

    20:46

    Петковић: Лажни референдум је слика Куртијеве ''демократије''

    Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић саопштио је поводом данас одржаног гласања о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ, да, како је нагласио, тај лажни референдум представља слику Куртијеве ''демократије''.

    ''Слика Куртијеве 'демократије' је данашњи лажни референдум! Гласање под камерама уз дуге цеви, пред албанским бирачким одборима, с празним кутијама и празним улицама на северу - такве изборе ни Савет Европе није видео!'', поручио је Петковић на мрежи Икс.

    Срби су, како је истакао Петковић, хтели да учествују у смени лажне власти, али нису хтели да учествују у фарси.

    ''Српско јединство је највећа брана Куртијевом зулуму!'', истакао је Петар Петковић.

  • 20:21

    Српска листа: Завршена фарса у организацији Куртијевог режима

    Српска листа (СЛ) је поводом референдума о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ, саопштила да је завршена фарса у организацији режима Аљбина Куртија на северу Косова и Метохије, истичући да је СЛ била дубоко у праву ''када је позвала српски народ да не учествује у овом Куртијевом игроказу''.

    Из СЛ наводе да је данашњи дан показао више ствари које се морају узети у обзир у наредом периоду, пре свега од стране представника међународне заједнице.

    ''Прва је да је Српска листа била дубоко у праву када је позвала српски народ да не учествује у овом Куртијевом игроказу, јер је он од самог почетка направљен са циљем да не успе. Друго, желимо да јасно поновимо да смо били више него спремни да учествујемо у овом процесу како би видели леђа и сменили ове лажне градоначелнике у нашим општинама, али нисмо желели да играмо игре у режији режима у Приштини којима би се обесмислио читав процес и спречила смена Куртијевих пулена, а онда би они то представили као некакав легитимитет'', наводе из Српске листе.

    Треће, како додају, данашњи дан је показао како изгледа демократија под Аљбином Куртијем, ''са дугим цевима, специјалцима и оклопним возилима на бирачким местима, камерама које снимају бираче и како се они изјашњавају, одборницима у бирачким одборима, бирачким одборима без Срба у њима и брз српског језика на многим бирачким местима''.

    ''Данашњи дан је показао висок степен јединства српског народа који је остао доследан себи, али и пружио доказ да нису Српска листа и Србија они који застрашују Србе већ Курти и његове илегалне параполицијске јединице, што је за резултат имало празне улице на северу Косова и Метохије данас'', поручили су из Српске листе.

  • 20:09

    ЦИК: Гласала 253 грађанина од уписаних 46.556 бирача

    Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да су на данашњем референдуму о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ гласала укупно 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак.

    Према тим подацима, у Косовској Митровици гласало је 111 бирача, у Зубином Потоку 18 , у Лепосавићу 124 , док у Звечану нико није гласао.
    Према упутству које су усвојиле привремене приштинске институције, да би референдум успео, било је потребно да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача.

  • 19:49

    Затворена гласачка места на северу КиМ: Излазност изузетно ниска

    Гласачка места на данашњем референдуму на којем се одлучивало о смени нелегитимно изабраних албанских градоначелника у све четири општине на северу Косова и Метохије затворена су у 19 часова, а на гласању је забележена изузетно ниска излазност.

    Свих 23 бирачких места на референдуму за смену градоначелника у општимама Северна Митровица , Лепосавић , Зубин Поток и Звечан затворена су на време, јавља извештач Танјуга.

    Оно што је обележило данашњи референдум је изузетно ниска излазност, присуство великог броја припадника тзв. косовске полиције и инсталирање камера које су пратиле читав процес гласања, као и бојкот Срба који су послушали апеле политичких представника са Косова и Метохије да не учествују у данашњем гласању.

    Приштина је данас у четири општине на северу организовала референдум о смени градоначелника Албанаца, изабраних на изборима у априлу прошле године гласовима око три одсто бирача, а српске странке на КиМ позвале су на бојкот због услова које су привремене институције прописале, а којима је учињено све да референдум не успе.

    Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да је до 15 часова на референдуму о смени градоначелника у четири општине на северу КиМ гласало укупно 203 грађана од 46.566 колико их је уписано у бирачки списак.

    Према тим подацима, у Косовској Митровици гласала су 64 бирача, у Зубином Потоку 17, у Лепосавићу 122, док у Звечану нико није гласао.

  • 19:25

    Косовски демократски институт: Поништите гласање на северу КиМ

    Исмет Криезиу из Косовског демократског института рекао је данас да је та организација затражила од Централне изборне комисије у Приштини да поништи гласање на данашњем референдуму о смени градоначелника на северу КиМ, наводећи да је гласање пропало због слабог одзива.

    "Са правне тачке гледишта, законски критеријуми за организовање су у великој мери испуњени, али у сваком случају одзив је неуспех. Такође смо раније позвали ЦИК да поништи овај процес, узимајући у обзир финансијски трошак, посвећеност људи и водећи рачуна о показатељима за бојкот овог изборног процеса", нагласио је Криезиу.

  • 18:33

    Криезиу: Бирачка места не испуњавају услове за тајно гласање

    Бирачка места за гласање на данашњем референдуму о смени градоначелника на северу КиМ не испуњавају потребне услове који би гарантовали тајност гласања, изјавио је Исмет Криезиу из Косовског демократског института.  Он је нагласио да су гласачке кутије изложене камерама које могу да наруше процес гласања, преноси портал Вериу.инфо.

    "Такође, Централна изборна комисија (ЦИК) није на време обавестила грађане о бирачким местима", рекао је Криезиу.

  • 17:27

    У Зубином Потоку гласали само чланова бирачког одбора

    Председник општинске изборне комисије за Зубин Поток Милош Илић изјавио је да гласање протиче у најбољем могућем реду, без инцидената, али да је излазност веома мала, преноси "Косово онлајн".

    Грађани у Зубином Потоку имају прилику да за смену градоначелника гласају на пет локација, а једна од њих се налази у монтажном контејнеру у селу Мала Јабука. Монтажни контејнер постављен је на једном скретању на регионалном путу који води у Пећ.

    Председник општинске изборне комисије за Зубин Поток Милош Илић рекао је за "Данас" да гласање протиче у најбољем могућем реду, без инцидената, али да је излазност веома мала.

    "Тренутно имамо око 10 бирача у бирачким центрима, то је око 0,10 одсто уписаних бирача. Излазност је очекивана с обзиром да "Српска листа бојкотује. Осим чланова бирачког одбора на овом бирачком месту нико други није ни гласао", рекао је Илић.

    Док је на другим локацијама проблем киша, у Малој Јабуци веје снег. Како су рекли из бирачког одбора, који овде чине искључиво Албанци, био им је један бирач. На протеклим изборима било је 13 бирачких центара, а они су сада обједињени у њих пет: зграда општине, јавном објекту у селу Мала Јабука, Бубином мосту, Брњаку и ОШ "Осман Ага".

  • 16:27

    ЦИК: До 15 часова гласале 203 особе

    Централна изборна комисије саопштила је да су до 15 часова гласале 203 особе на референдуму о смени градоначелника у четири општине на северу – Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, преноси "Косово онлајн".

    У Северној Митровици гласале су 64 особе, Звечану ниједна, Лепосавићу 122, док је у Зубином Потоку гласало 17 особа.

    Право гласа на референдуму за смену градоначелника четири општине на северу Косова има 46.556 грађана, па је до 15 часова гласало свега 0,44 одсто.

    У четири општине на северу Косова данас се организује референдум о опозиву градоначелника албанске националности, изабраних прошле године гласовима неколико процената бирача, а српске партије на Косову позвале су на бојкот.

    Прошле године на изборе у четири општине на северу Косова изашло је 1.566 Албанаца и само 13 особа српске националности, односно 0,029 одсто Срба на северу Косова, што је резултирало доласком на власт актуелних, нелегитимно изабраних градоначелника.

    За исти пресек, у исто време, на прошлогодишњим изборима са градоначелнике на северу, када су изабрани албански градоначелници, изашло је 1.092 гласача. Да би референдум успео потребно је да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача. ЦИК је штампао 40.000 бирачких листића.

  • 15:16

    У Звечану празне бирачке кутије

    До 14 часова ниједан грађанин није гласао ни у једном од пет бирачких места у овој општини, преноси приштински портал "Репортери". У овој општини право гласа има 7.209 грађана, а све кутије на пет бирачких места су празне.

    У међувремену, председник Централне изборне комисије Кресхник Радоники саопштио је да је до 11 сати гласало 46 људи у Лепосавићу, седам у Зубином Потоку и 32 у Северној Митровици.

  • 15:07

    Барбано: Еулекс прати општу безбедносну ситуацију

    Шеф Еулекса на тзв. Косову Пјетро Барбано рекао је да у координацији са тзв. Косовском полицијом и Кфором прате безбедносну ситуацију у четири општине на северу у којима се одржава референдум за смену градоначелника, преносе Репортери.

    "У координацији са КП и КФОР-ом, Еулекс прати општу безбедносну ситуацију око бирачких места у четири општине у којима се гласа за опозив градоначелника", написао је он на друштвеној мрежи "Икс".

image
VV inauguration
banner