Србија и Балкан

Марфи: Устав БиХ не предвиђа одвајање Републике Српске

РС може да постоји искључиво унутар БиХ и да САД подржава територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ, рекао је амерички амбасадор у БиХ
Марфи: Устав БиХ не предвиђа одвајање Републике Српске© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Амерички амбасадор у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи изјавио је данас да устав БиХ не предвиђа могућност да се Република Српска одвоји од БиХ.

"Устав БиХ не предвиђа могућност за ентитет да се одвоји од БиХ, или да дође до мирног разлаза, или било којег другог термина који користи Додик или политичари у РС. То је неуставно и антидејтонско деловање", рекао је Марфи у интервјуу за "klix.ba".

Он је додао да РС може да постоји искључиво унутар БиХ и да САД подржава територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ.

"Пут којим је кренуо, или покушао кренути, Милорад Додик је слепа улица. Не само за њега, већ и за људе око њега и становнике БиХ, укључујући грађане ентитета РС. Пут за будућност је у Европској унији и он се треба отворити грађанима БиХ", поручио је Марфи.

Коментаришући Свесрпски сабор, Марфи је тврдио да су неки ставови амбасаде САД "лоше интерпретирани".

"САД подржавају Дејтонски споразум и Устав БиХ, који у себи садржи одредбу о 'специјалним везама' између ентитета РС и Србије. Постоји и документ који је ратификовала Парламентарна скупштина БиХ 2006. године, који допушта одређену сарадњу ентитета РС и Србије по разним питањима. Нико нема проблем с тим што су се људи окупили или имали разговоре, већ с оним што је речено на таквим догађајима", навео је Марфи.

Он је подсетио да је у саопштењу амбасаде САД било речи о одређеним ставкама у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору за које амбасада САД сматра да се могу описати као дезинформације, као што је концепт "оригиналног Дејтона" и импликације да је РС држава.

image