Србија и Балкан

Изгубљени у преводу: Ко прича истину, Кристофер Хил или Ховенијер?

Хил је ове недеље имао изјаву о томе да ли је признање независности тзв. Косова услов за улазак Србије у Европску унију, коју су многи различито протумачили
Изгубљени у преводу: Ко прича истину, Кристофер Хил или Ховенијер?© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил више представља став званичног Београда, него став америчке владе, тврди сада професор на Универзитету "Џон Хопкинс" Данијел Сервер, иначе истакнути амерички "јастреб".

"Хил је можда у праву када цитира неке Европљане, али Ховенијер је у принципу у праву. Хил је доследно одобравао став Београда. Ховенијер је много ближи ономе што мислим да став САД јесте и треба да буде. Али било би боље да неко у Стејт департменту разјасни ово питање", рекао је Сервер за приштинску "Коху".

Хил је ове недеље имао изјаву о томе да ли је признање независности тзв. Косова услов за улазак Србије у Европску унију, коју су многи различито протумачили.

У међувремену, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да би дијалог Београда и Приштине требало да се заврши међусобним признавањем.

Да појача тај став Вашингтона јавио се и Сервер, који је оценио да би било неразумно да Србија уђе у ЕУ без признавања независности тзв. Косова.

"Било би веома глупо да ЕУ од Србије направи државу чланицу без пуног и коначног решења за сва питања у вези са Косовом. Ово би требало да укључује званично дипломатско признање. У пракси, свака од 27 држава чланица ЕУ може да блокира пријем Србије без признавања Косова. Очекујем да ће више од једне, а можда и многе државе бити спремне да то ураде", рекао је Сервер.

image