Србија и Балкан

"Фајненшел тајмс": Србија даје "зелено светло" за копање литијума у долини Јадра

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је добио "нове гаранције" од "Рио Тинта", као и да ће се ЕУ побринути да сви еколошки услови у долини Јадра бити испуњени
"Фајненшел тајмс": Србија даје "зелено светло" за копање литијума у долини ЈадраGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Србија се спрема да "Рио Тинту" да "зелено светло" за отварање једног највећих рудника литијума у Европи, који би могао да да значајан подстицај европском индустрији електричних аутомобила, пише "Фајненшел тајмс".

Председник Србије Александар Вучић је за тај британски лист рекао да је добио "нове гаранције" од те компаније, као и да ће се ЕУ побринути да сви еколошки услови у долини Јадра бити испуњени.

Вучић је казао и да верује да ће од лидера држава чланица ЕУ добити гаранције да ће у Србију доћи још инвеститора, пре свега у секторима производње батерија и електричних возила.

Председник Србије је рекао да, докле год његови захтеви у вези са "целим ланцем вредности и савршеном заштитом животне средине" буду испуњени, очекује да ће пословни и политички лидери доћи у Београд следећег месеца на званичну објаву пројекта.

"Уколико све буде текло по плану, рудник би могао да буде отворен до 2028. године", рекао је он, додајући да би он требало да производи око 58.000 тона литијума годишње – што је довољно да покрије 17 одсто производње електричних аутомобила у Европи, односно око 1,1 милиона аутомобила годишње.

Он је додао да "стварно верује да би ово могло да да представља преломни моменат за Србију и регион".

У тексту "Фајненшел тајмса" се наводи да је Србија прекинула сарадњу са "Рио Тинтом" почеком 2022. године, након серије протеста еколошких група.

Вучић је рекао да су "поједине европске државе покушале да опструишу пројекат 'Јадар'", као и да су подржавале протесте против "Рио Тинта".

Како наводи британски лист, Европа практично нема домаћу производњу литијума и "Јадар" би задовољавао око 13 одсто предвиђене потражње на континенту до 2030. године, према подацима компаније "Фастмаркетс".

Долина Јадра садржи висококвалитетни литијум и налазишта рудника су велика у поређењу са сличним коповима у свету, рекао је виши аналитичар "Фастмаркетса" Мартин Бејкер.

Министар финансија Србије Синиша Мали је рекао да би тај пројекат могао да повећа БДП Србије, који је у 2022. годину износио 64 милијарде евра, за око 10 до 12 милијарди годишње. Он је додао да Србија планира да забрани извоз литијума, као и да жели да изгради "цео ланац вредности".

Београд је увек био за изградњу рудника све док би он испуњавао строге еколошке стандарде, рекао је Мали.

Његово отказивање је делимично била "политичка одлука", како би се избегли немири уочи избора, додаје.

Лидер покрета "Крени-промени" Саво Манојловић, који је био један од предводника протеста крајем 2021. године, рекао је да неће одустати од борбе ако пројекат буде поново активиран: "Организоваћемо се како бисмо одбранили наше еколошке стандарде и уставна права."

Извршни директор пројекта Јадар у "Рио Тинту" Чед Блевит је рекао да је та компанија организовала разговоре са локалним становништвом како би добила њихову подршку, као и да ће анализа еколошких последица бити "радикално транспарентна".

image