Србија и Балкан

Европосланик Николић: Национално окупљање подржава суверенитет Србије над Косовом и Метохијом

Члан странке Марин Ле Пен који корене вуче из Србије верује да је успон деснице у Европи, између осталог и реакција на Макронове планове да шаље трупе у Украјину
Европосланик Николић: Национално окупљање подржава суверенитет Србије над Косовом и Метохијом© Adnan Farzat/NurPhoto via Getty Images

Француска странка Национално окупљање која је тријумфовала на изборима за Европски парламент у тој земљи и угрозила Макронову партију, има доследан став о питању суверенитета, поручује европосланик српског порекла Александар Николић, у разговору за "Вечерње новости".

"Као што желимо да Јерменија задржи свој суверенитет који је изгубила у Нагорно Карабаху, као што желимо да Украјина задржи свој суверенитет, исто тако желимо да Србија задржи свој суверенитет на Косову", поручује Николић чија је породица, иначе, пореклом из села Мијатовац, између Ћуприје и Јагодине.

Говорећи о циљевима партије Марин Ле Пен у Европском парламенту, Николић наводи да они желе заустављање таласа миграција, као и промену политика с огромним бројем норми које отежавају живот пољопривредницима. Идеја им је и повратак продуктивности индустрије, измена политике енергетског тржишта и омогућавање чланицама да грађанима струју продају по цени производње.

"Проблеми су слични на целом континенту. Миграције, економски пад, дезиндустријализација. Европа практично не постоји у новим технологијама. Намеравамо да остваримо и технолошку деколонизацију, заједно са миграцијом коју данашња ЕУ охрабрује да би надокнадила слаб наталитет. За њих су грађани само бројке. А људи имају културу, вредности, схватање онога што је добро и лоше. Вредности једног Француза или Србина нису исте као оних који данас долазе из, на пример, муслиманских земаља Африке у којима се примењује шеријат", наводи Николић.

Саговорник "Вечерњих новости" уверава да је резултат на изборима за Европски парламент између осталог и реакција на жељу Емануела Макрона да пошаље војску на територију Украјине.

"Увек смо истицали да су преговори најбољи начин да се постигне мир, уз давање оружја Украјини да може да се брани на својој територији", закључује Николић.

image