Свет

Нова анкета у Француској: Марин ле Пен тријумфује на предстојећим изборима

Истраживање предвиђа велики скок подршке партији Ле Пенове, док ће Макронова центристичка алијанса вероватно имати упола мање посланика
Нова анкета у Француској: Марин ле Пен тријумфује на предстојећим изборимаGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Прво истраживање јавног мњења објављено након одлуке председника Емануела Макрона да распусти парламент и распише изборе указује да ће десничарско Национално окупљање Марин ле Пен тријумфовати на истим, али да неће освојити већину мандата у Народној скупштини.

Антиимиграциона, евроскептична партија Марин ле Пен освојила би 235 до 265 мандата, што је огроман скок са садашњих 88, али мање од 289 потребних за већину, показало је истраживање кућа "Толуна Харис интерактив фор челенџиз", М6 и РТЛ, а пренео Ројтерс.

Макронова центристичка алијанса ће вероватно имати упола мање посланика, са 250 пашће на 125–155, док би левичарске партије заједно (најавиле су да ће се удружити) могле да контролишу од 115 до 145 места.

Није сигурно да ли ће Национално окупљање склопити коалициони споразум с неким, док постоји и опција да се оформи широка коалиција мејнстрим партија или пак да нико не успе да обезбеди већину у парламенту.

Према оцени британске агенције, Макронова одлука да распише изборе након великог пораза његове странке Препород на управо завршеним изборима за Европски парламент отвара пут деснице ка власти у тој земљи.

Додаје се и да је по расписивању парламентарних избора у Француској, уследио пад евра, али и тамошње берзе и државних обвезница.

Чак и ако Национално окупљање обезбеди већину у парламенту, Макрон би остао председник још три године, што значи да би и даље био задужен за одбрану и спољну политику, али би изгубио контролу над унутрашњим питањима, укључујући економију, безбедност, имиграције, што би пак могло да утиче нпр. на опстанак подршке Украјини – парламент мора да подржи свако издвајање из државног буџета.

На изборима за ЕП, Макронова странка Препород освојила је 14,56 одсто гласова, чиме је добила 13 мандата, док је странка Ле Пенове освојила 30 мандата са 31,47 одсто гласова.

image