Србија и Балкан

Столтенберг: НАТО разматра стављање нуклеарног наоружања у стање приправности

Према речима Столтенберга, Алијанса мора да покаже свој нуклеарни арсенал како би упутила директну поруку својим противницима
Столтенберг: НАТО разматра стављање нуклеарног наоружања у стање приправности© Tanjug, AP Photo/Virginia Mayo

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је међу чланицама Алијансе било консултација о вађењу нуклеарног наоружања из складишта, његовом размештању и стављању у стање приправности.

"НАТО разговара о размештању више нуклеарног оружја, суочен са растућом претњом Русије и Кине", рекао је Столтенберг за британски "Телеграф".

Према његовим речима, Алијанса мора да покаже свој нуклеарни арсенал како би упутила директну поруку својим противницима.

"Нећу залазити у операционе детаље о томе колико би нуклеарних бојевих глава требало да буде оперативно, али морамо да се консултујемо о овим питањима. То је управо оно што радимо", рекао је Столтенберг.

Он је истакао да би транспарентност о нуклеарном наоружању требало да буде један од темеља нуклеарне стратегије НАТО-а у припреми Алијансе за, како је рекао, опаснији свет.

"Транспарентност помаже да се пренесе директна порука да смо ми, наравно, нуклеарни савез. Циљ НАТО-а је, наравно, свет без нуклеарног оружја, али све док постоји нуклеарно оружје, остаћемо нуклеарни савез, јер свет у којем Русија, Кина и Северна Кореја имају нуклеарно оружје, а НАТО га нема је опаснији свет", рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, нарочито Кина улаже у модерно наоружање, укључујући свој нуклеарни арсенал, који ће, према њему, до 2030. године бити повећан 1.000 бојевих глава.

"А то значи да би у не тако далекој будућности НАТО могао да се суочи са нечим са чим се никада раније није суочио, а то су два потенцијална противника са нуклеарним наоружањем - Кина и Русија", рекао је Столтенберг.

image