Србија и Балкан

Вучевић са Лајчаком на конференцији у Атини

Скуп се организује поводом шестогодишњице од потписивања Преспанског споразума
Вучевић са Лајчаком на конференцији у Атини© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Премијер Србије Милош Вучевић учествоваће на дводневној међународној конференцији у Атини, која се организује поводом шестогодишњице од потписивања Преспанског споразума.

Очекује се да ће се Вучевић, пре учешћа на панелу "Перспектива приступања Западног Балкана и његов значај за будућност Европе: Да ли смо у периоду стагнације или стварања новог замаха?", састати и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.

Уз Лајчака и Вучевића, на истом панелу обратиће се и албански премијер Еди Рама.

Шефови држава, европски комесари, академици из Европе, бивши шефови држава и стручњаци ће на Међународној конференцији за мир и одрживи развој, коју организују Институт Алексис Ципрас и Фондација Зоран Заев, разговарати о будућности Европе након европских избора, процесу интеграције Западног Балкана, геополитичким дешавањима у источном Медитерану, мирном решавању спорова и суочавању са климатском кризом.

Како је најављено, генерални секретар УН Антонио Гутереш обратиће се учесницима путем видео поруке уочи уручења Преспанске награде специјалном изасланику УН у преговорима Метјуу Нимицу за допринос Преспанском споразуму.

Овај споразум је потписан 17. јуна 2018. године, чиме је окончан 27-годишњи спор о имену Македоније која је, у складу са договором Скопља и Атине, добила ново име - Северна Македонија.

Ципрас и Заев су пре неколико дана у заједничкој колумни оценили да је Преспански споразум доказао да, и када је тежина историје велика, где има воље, има и начина, али су истовремено подсетили и на блокирање процеса приступања Северне Македоније ЕУ, прво од стране Француске, а последњих година од Бугарске.

image