Србија и Балкан

Џорџ Робертсон опчињен Змијом: Тачи "комплексна личност са особинама џиновског вође"

Енглески лорд, један од главних заговорника бомбардовања Србије 1999. године, био је прошле недеље гост власти тзв. Косова поводом обележавања 25 година од "ослобођења од Србије".
Џорџ Робертсон опчињен Змијом: Тачи "комплексна личност са особинама џиновског вође"www.globallookpress.com © Thomas Köhler

Енглески политичар Џорџ Робертсон који је од октобра 1999. до 2004. године био генерални секретар НАТО-а и на том месту наследио Хавијера Солану, изјавио је портал "Калџо", коментаришући процес вођама тзв. ОВК пред Специјалним већима у Хагу, да Хашим Тачи "има лидерске квалитете и да би могао да се врати на политичку сцену".

"Био сам на промоцији његове аутобиографске књиге коју је имао у Лондону. Одржао сам му говор где сам рекао да треба да искористи своје лидерске таленте. Био је комплексна личност са особинама џиновског вође. А ко зна, можда се једног дана поново врати на сцену", изјавио је Робертсон.

Енглески лорд, један од главних заговорника бомбардовања Србије 1999. године био је прошле недеље гост власти тзв. Косова поводом обележавања 25 година од "ослобођења од Србије".

Робертосн је у Приштини присуствовао и паради тзв. Косовских безбедносних снага где је изјавио да је "веома поносан оним што је на Косову урађено", да је поносан што је "данас" на "мирном, мултиетничком Косову у срцу Европе" и што је "Косово тачно оно што једна европска држава треба да буде". Бивши министар одбране Велике Британије у Приштини је поновио да је агресуха НАТО-а на Србију била оправдана "ради хуманитарног спасавања Албанаца и довођења демократије и слободе".

Иначе, Хашим Тачи, један од команданата тзв. ОВК, човек, како је Робертскон рекао, "са особинама џиновског вође" чији повратак на политичку сцену предвиђа, као и Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су у Хагу за злодела почињена у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на КиМ и Албанији од марта 1998. до септембра 1999. године, за мучења и убиства, окрутно поступање, присилне нестанке, прогоне на политичког и етничкој основи, незаконита хапшења и поступања. Тужиоци су на почетку суђења именовали 75 убијених, од којих је 51 особа српске националности, 23 су Албанци, а једна је Ром.

У потврђеној хашкој оптужници, описани су догађаји који су пратили притварања у логоре ОВК на Косову као и на северу Албаније, у Кукешу и Хасу. Што се тиче КиМ помињу се логори у Ђаковици, Гњилану, Качанику, Србици, Липљану, Малишеву, Новом Брду, Подујеву, Приштини, Призрену, Ораховцу, Сувој Реци, Витини...

Доказни материјал из оптужнице указује на велики број отмица, притвора, убистава, нестанака које су припадници тзв. ОВК, од којих према Куртију "потиче" данашњи КБС, починили против стотина Срба, Рома, нелојалних Албанаца.

"Ови акти насиља и малтретирања вршени су организовано по утврђеном обрасцу, док су челници ОВК и оптужени лично, изјавама и публикацијама стално позивали на насиље против противника, што указује на оркестрирање насиља са врха", наводи се у документима суда у Хагу.

image