Србија и Балкан

Ово су решења теста из српског језика на малој матури (ФОТО)

Испиту из српског, односно матерњег језика, приступило је 99.64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених
Ово су решења теста из српског језика на малој матури (ФОТО)© M. M./ATAImages

У основним школама завршен је данас први дан завршног испита, где су ученици осмог разреда и полазници функционалног основног образовања одраслих решавали тест из српског односно матерњег језика.

Кључ за прегледање са решењима можете погледати ОВДЕ.

Испиту из српског, односно матерњег језика, приступило је 99.64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених.

Одрасли ће све тестове полагати 18. јуна.

За упис ученика у први разред средње школе за школску 2024/2025. годину, планирано је укупно 72.522 места.

Завршни испит је обавезан за све осмаке. Он има три функције – сертификациону, селекциону и евалуативну, пише "Јуроњуз".

Тек након мале матуре сматра се да је ученик завршио основну школу и стекао право уписа у средњу школу, што значи да за тај испит није одређен минимум знања за полагање.

Међутим, број освојених бодова на малој матури је важан како би се уписала жељена средња школа.

"Грачаница" највише намучила ученике

Јања и Јелена из Београда сматрају да су тест из српског језика урадиле добро, а најтеже им је пала анализа песме "Грачаница" Десанке Максимовић, пише "Блиц".

"Мислим да ће бити добро, ја се надам да ћу имати више од 15 поена, али нећу да се баксузирам, тако да нећу ништа да кажем. Двадесети задатак ми је био најтежи, то сам ишла како Бог да, биће како буде. У питању је у том задатку било препознавање песме 'Грачаница' од Десанке Максимовић", каже Јелена, ученица ОШ "Кнегиња Милица" које жели да упише Спортску гимназију.

"Било је у реду, можда сам очекивала мало више, али мислим да сам добро урадила. Задаци са препознавањем текстова су били захтевни. Последњи задатак у ком смо имали песму 'Грачаница', Десанке Максимовић, то се анализирао. Ту су били одговори који су могли да се разумеју на више начина, па је било можда мало теже да се разумеју, јер смо имали и шест понуђених одговора. Правопис мислим да сам добро радила, граматику сам погрешила у једном задатку и због тога ми је криво, то је осми задатак. Требало је да се одреди врста задате реченице. Мислим да ћу имати можда неких седамнаест бодова, надам се. Можда буде бод више, бод мање, видећемо. Планирам да упишем Девету београдску гимназију", каже за "Блиц" Јања из ОШ "Кнегиња Милица".

Ученик који је задатке завршио пре самог краја теста, каже за Танјуг да су неки задаци били лакши, а неки мало тежи.

"На неки начин је била историја помешана са српским језиком, па је то деловало мало збуњујуће. Очекујем око 17 бодова и планирам да упишем Четрнаесту гимназију", каже он.

Задаци из књижевности су за већину били тежи, али има и оних који мисле да је граматика била најтежа.

Ти ђаци, како су рекли, верују да ће боље проћи на следећа два теста.

"Математика и географија ми иду много боље од српског језика и очекујем већи број бодова на тим тестовима", каже један од ученика.

Министарство просвете: Успешно завршен први дан завршног испита за осмаке

Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, први дан завршног испита и полагање испита је протекло у реду.

Министарство није добило, додаје се, повратне информације које би указивале је на данашњем испиту дошло до одступања од процедура.

"До сада је регистрован само један покушај неправилности у Рибарићу који је одмах осујећен и регуларност испита не доводи се у питање. Против лица које је покушало да поступи супротно закону биће предузете одговарајуће мере и поступци", наводи се у саопштењу.

У среду, 19. јуна 2024 године, другог дана завршног испита, ученици ће полагати тест из математике, од 9 до 11 часова, док ће у четвртак 20. јуна полагати тест из једног од пет понуђених предмета по свом избору.

Потребно је да ученици дођу сат времена пре почетка испита и треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршног испита) и прибор за рад.

На тест из математике ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом ( не оловку пиши-бриши), графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.
Препорука је да пре испита ученици обавезно доручкују, а на испит је пожељно да понесу флашицу са водом.

Ученици имају на располагању 120 минута да ураде задатке и не могу у првих 45 минута напустити просторију у којој полажу тест, као ни последњих 15 минута који су предвиђени за рад.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

Коначни резултати биће објављени 25. јуна.

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године.

Упис у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почевши од 2. до 6. јула 2024. године.

image