Србија и Балкан

Црногорска полиција прелази на ћирилицу: Министар одлучио да поштује Устав

Уз нова возила која ће стићи из Чачка, одлуком министра биће исписана ћириличним натписом, што је већ изазвало негодовања у Подгорици
Црногорска полиција прелази на ћирилицу: Министар одлучио да поштује УставGetty © Filip Filipovic

Управа полиције Црне Горе набавиће најмање 45 нових службених аутомобила "шкода скала" након спроведене јавне набавке, јер је посао закључен са фирмом "АУТО-ЧАЧАК Подгорица".

Министар унутрашњих послова Данило Шарновић појаснио је да је уговор потписан 10. јуна, те да добављач сноси све трошкове одржавања, опремања, регистрације и осигурања возила на период од три године.

"Једина обавеза МУП-а је да сипамо гориво", рекао је министар.

Новина је то што је министар донео одлуку да нова патролна возила убудуће имају са једне стране натпис "полиција" на латиници, а са друге стране на ћирилици.

"Као министар унутрашњих послова одлучио сам да осим Уредбе коначно буде испоштована и Уставом гарантована једнакост латинице и ћирилице, што значи да ће на свим возилима равноправно бити заступљена оба писма", казао је Шарановић за "Вијести".

Члан 13 Устава Црне Горе уређује да је службени језик црногорски, а да су ћирилично и латинично писмо равноправни.

Ипак, ова одлука већ се различито тумачи у Подгорици, па се "Вијести" позивају на то да Уредбом о боји и ознакама возила, пловила, наоружања и посебној опреми, није одређено каква ће бити обележја на возилима.

Аутор текста у "Вијестима" пита се да ли ће нова возила бити увод у даље исписивање ознака на два писма за полицијске униформе, кациге, штитове и осталу опрему.

image