Србија и Балкан

Мило, злогласни шеф кавачког клана и Скај апликација: На бранику државе (ФОТО)

Како је бивши председник Црне Горе "бранио" државу из дана у дан сазнаје се захваљујући препискама криминалаца које је Еуропол откључао на Скај апликацији и послао надлежним органима у Подгорици
Мило, злогласни шеф кавачког клана и Скај апликација: На бранику државе (ФОТО)© Antonio Ahel / ATA Images

Пуцање по шавовима, тако би могло да се најбоље опише оно што се последњих дана дешава у Подгорици. Докази о спрези криминала и режима Мила Ђукановића, која траје више од 30 година у Црној Гори, почели су да излазе у јавност из дана у дан.

Подгоричке "Вијести" објавиле су транскрипт преписке са Скај апликације у којој припадник специјалне полиције Петар Лазовић шаље поруке шефу кавачког клана Радоју Звицеру и спомиње некадашњег председника државе Мила Ђукановића.

Лазовић пише Звицеру са прославе рођења Ђукановићевог унука почетком октобра 2020. године. На прослави је са својим оцем, некадашњим високим полицијским функционером Зораном Лазовићем, чији је задатак формално био да се бори против мафије, а који седи тик до Ђукановића.

"Шеф је добио унука", јавља Лазовић одбеглом вођи кавачког клана. Потом појашњава да је са Ђукановићем причао о Звицеру, тачније, да га је хвалио код "шефа".

"Кажем пред свима. Комита је брат прави, а шеф каже - постоје ли још комите? Ја кажем, верујте никад јаче нису биле, иако нисмо на окупу. Има и мора да зна праву браћу", наводи Лазовић.

Лазовић преноси Звицеру атмосферу са прославе и наводи да се Мило "весели и пије".

"Шапуће нешто са З (Зораном), музика дере, Жути и Јаца и нас 10. Рекох да си честитао, захваљује се. Ломи (Мило) краљ, вели нећемо је дати без муке велике, на државу мисли", пише Лазовић Звицеру.

Петар прослеђује Звицеру слике на којима се, између осталих, виде Мило Ђукановић и Зоран Лазовић у присном разговору, а онда и једну фотографију изнад њихових глава уз поруку: "Ближе не може".

"Шеф сад прича са З за тебе и З му каже да си са Тиагом (највероватније Дарко Шарић) и да оно што види и чује сматра да си прави момак. Пренесено од А до Ш. Ето тако", пише Лазовић вођи кавчана.

Подсетимо, Ђукановић је свог унука који такође носи име Мило крстио у Васељенској патријаршији код Вартоломеја. Била је то још једна порука Српској православној цркви у Црној Гори против које је водио отворени рат.

На бранику државе својевремено је била и Ђукановићева супруга Лидија. О томе се сазнало 2019. када је објављен снимак њеног разговора са блиским Ђукановићевим сарадником Миланом Роћеном.

"Богами, ја сам стално у Црну Гору, а мој муж кад оде, онда ја чувам ову државу", рекла је тада Лидија кроз смех.

Поруке које су ове седмице освануле у медијима само су наставак раније преписке, а у којима се Лазовић хвалио Звицеру одузимањем цигарета, помињући и Ђукановића и Роћена.

"Не помињи да радимо 30 година и да дајемо паре Милу лично на руке", написао је Лазовић Звицеру током Скај преписке.

"Немој казати да Милу носимо паре, Милу Ђукановићу лично на сваких месец дана 300.000 на руке да носи мој стрико", пише у поруци.

Петар Лазовић налази се у притвору, а ухапшен је због сарадње са кавачким криминалним кланом. За сада није познато да ли ће у том случају бити испитиване и Лазовићеве тврдње о Ђукановићу, као ни да ли ће бивши председник државе завршити такође пред судом.

Ово су само делићи који сведоче о спрези криминала и врха државе, а Еуропол је Подгорици доставио све преписке са Скаја, па се очекује реакција тужилаштва.

Ђукановић се формално налази у политичкој пензији, али његова странка још није изабрала председника, па су сви сагласни да Ђукановић и даље управља њоме из сенке.

Какву је државу Ђукановић оставио види се и по томе што његова Демократска партија социјалиста бежи од пописа становништва, стално тражећи нове разлоге за његово одлагање.

Код Ђукановићевих наследника влада страх од резултата пописа који би могли да покажу да је црногорски језик измишљотина, јер већина говори и пише српским језиком, показали би и да су пропали сви покушаји Ђукановића да створи "црногорску" цркву, као и да је број оних који се изјашњавају као Срби порастао у односу на попис из 2011. године.

image