Србија и Балкан

Топлотни таласи у Србији све дужи: Температуре за десет степени изнад сезонских просека

Додатни ефекат комбинација влаге и екстремне температуре код људи ствара субјективни осећај да је за неколико степени топлије од оног што је измерено, рекао је климатолог Драган Михић
Топлотни таласи у Србији све дужи: Температуре за десет степени изнад сезонских просека© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

После Грчке, Турске и Италије, где су грађани први у Европи осетили топлотни талас и "цврчали" на неподношљивих 44 степени, први врели дани са рекордним температурама стигли су и у Србију, а њихов пик очекује се у наредним данима.

У питању је, како за РТ Балкан кажу из Републичког метеоролошког завода, Азорски антициклон, који подиже температуру до 40 степени Целзијуса, што је за десет степени изнад сезонских просека.

Драган Михић, климатолог и руководилац групе за мониторинг климе у РХМЗ-а, за наш портал истиче да поменути антициклон доноси висок притисак и топлу, суву ваздушну масу из Африке.

"Код нас је додатни ефекат комбинација влаге и екстремне температуре, што код људи ствара субјективни осећај да је за неколико степени топлије од оног што смо ми измерили", наводи наш саговорник и подсећа да је потребно, да бисмо уопште причали о топлотном таласу, да минимум три дана у континуитету буду вредности близу 40 степени Целзијуса.

Михић додаје да ће у просеку топлотни таласи бити све дужи и интензивнији, а температурне аномалије више него пре. Овај врели талас, како наводи, биће прекинут за викенд, али нас и следеће недеље очекује пар врелих дана. 

"Опасно време ћемо имати и током следеће недеље. У Београду имамо и тропске ноћи, када су температуре преко 20 степени па организам не може да се расхлади и опорави. Градско, асфалтно језгро је такво и Београд предњачи по броју тропских ноћи", напоменуо је климатолог.

Климатолог напомиње да, иако лето астрономски почиње сутра, 20. јуна, метеоролошки је оно већ почело са почетком месеца.

"Ово лето ће климатолошки бити топло, за два степена изнад просека. Треба водити рачуна и о високом УВ индексу, тренутно смо у црвеној зони јер је ведро, па треба избегавати излагање сунцу у периоду од 11 до 16 сати, јер оставља дуготрајне последице на рожњаче, кожу", упозорио је наш саговорник.

Др Снежана Кушљевић из Дома здравља "Др Милутин Ивковић" – Палилула за РТ Балкан каже да су најугроженији старији, срчани болесници, астматичари, особе са хроничним обољењима и малигнитетима.

"Ове екстремне температуре не пријају ни трудницама, као и деци. Зато је мој савет за све да избегавају период од 11 до 16 сати када је највеће УВ зрачење и најјаче сунце, да се лагано облаче, да једу исто тако лагане оброке, конзумирају минимум 1,5 литара течности, пре свега воде, да замраче просторије у којима бораве и подесе клима уређаје на пет-шест степени мање од спољашње температуре", каже др Кушљевић.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас да ће се веома топла ваздушна маса задржати и у наредних седам дана, као и да ће се температуре кретати и до 40 степени.

"Температуре ће данас бити од 35 до 38 степени, у четвртак од 33 на северозападу до 39 степени на југу и истоку Србије. У петак и суботу се очекује пик топлотног таласа са максималним температурама од 35 до 40 степени, док се у недељу и у првој половини наредне недеље на северу и западу Србије очекује мањи пад температура – до 35, док ће на истоку и југу и даље бити око 38 степени", наводи се у саопштењу.

Читава 2023. била је најтоплија година у Србији свих времена, а осим пожара, тада су учесталије и поплаве услед несталних падавина које немају где да отичу.

image