Србија и Балкан

Београд добија Скупштину града: Шта планира власт, а шта опозиција?

Сутра ћемо знати да ли ће Саво Манојловић прихватити мандате, Добрица Веселиновић поднети оставку, као и ко ће бити шеф градског парламента
Београд добија Скупштину града: Шта планира власт, а шта опозиција?© Milos Tesic/ATAImages

Никола Никодијевић, функционер СПС-а, могао би сутра да уђе у свој четврти мандат на функцији председника Скупштине Београда, јављају медији, уочи конститутивне седнице на којој ће уз председника градског парламента, бити изабрани изаменици председника Скупштине, као и секретар и заменик секретара.

Име кандидата за председника, који ће Скупштину водити у наредне четири године, треба да предложи најмање 37 одборника, а с обзиром на све чвршћу сарадњу социјалиста и напредњака, никог не би ни зачудило да СНС ову функцију, већ традиционално, препусти коалиционим колегама, односно, конкретно Никодијевићу.

Седницом ће председавати најстарији одборник, Тома Фила, такође из редова СПС-а, изабран са листе  "Александар Вучић – Београд сутра", која је освојила натполовичну већину, односно 64 од укупно 110 мандата.

"Сутра је верификација мандата, како би се утврдио број одборника, а затим бирамо председника Скупштине, који ће онда уместо мене даље водити седницу", објашњава Фила за РТ Балкан, додајући да очекује да ће градоначелник Београда, након вишемесечне привремене управе, бити изабран на следећој седници.

Уколико сутра буде конституисана Скупштина, главни град Србије би најкасније до 21. јула требало да добије градоначелника, будући да Закон о локалним изборима предвиђа да од дана конституисања, тече рок од месец дана за избор шефа градске власти и чланова Градског већа.

Седницу на којој се бира градоначелник, који као и његов заменик такође мора бити из редова одборника, заказује председник Скупштине, који и предлаже градоначелника, тако да је реално очекивати да ће то заседање бити заказано у најкраћем могућем року.

Без обзира на спекулације медија да би на чело града могао да се врати некадашњи градоначелник, а сада министар финансија Синиша Мали, све су прилике да ће тренутни председник Привременог органа Александар Шапић поново бити изабран на стару функцију.  

Председница Народне скупштине Ана Брнабић, чланица главног одбора СНС-а, недавно је за медије рекла да нема разлога да сумња да ће Шапић бити градоначелник.

Опозиција спрема изненађења?

Ситуација, барем када је реч о владајућој коалицији, изгледа "чисто", али се већ види да опозиција за сутрашње заседање припрема и нека "изненађења".

Медији јављају да ће Добрица Веселиновић, кандидат за градоначелника листе "Бирам борбу", поднети оставку на место одборника. То ће, кажу, бити његов начин да докаже изјаву из изборне вечери када је рекао да "прихвата одговорност за изборни резултат" којим није задовољан.

Шта ће урадити Саво Манојловић, чија је листа "Крени промени" забележила најјачи опозициони резултат, остаје да се види. Манојловић је, наиме, раније најавио да ће повући освојене мандате у Скупштини града, као и у општини Нови Београд.

Објаснио је да ће верификовати мандате, али ће им одборничке клупе бити празне и одборници неће узимати новац који им следује из буџета.

"Ако бисмо званично одустали од мандата, они би аутоматски делом ишли у руке владајуће коалиције, што ми нећемо дозволити. На овај начин стварамо правни вакуум да се не злоупотребљавају наши мандати и шаљемо јасну поруку да нас одборнички мандати не занимају ако њима не можемо да бранимо вољу грађана", најавио је раније лидер "Крени промени".

На упит РТ Балкан да ли ће учествовати у формирању Скупштине, Манојловић је кратко одговорио да ће даље кораке објавити сутра на конференцији у 9 испред Генералштаба. Конститутивна седница је, подсетимо, заказана за 10 сати.

Скупштина града као слика Народне скупштине

Фебруарско конституисање народне скупштине пратио је неред који је у сали правила прозападна опозиција, а на почетку седнице могле су се чути пиштаљке и видети транспаренти "поништити изборе", "покрали сте изборе"... Посланици коалиције "Србија против насиља" заклетве су положили у скупштинском холу. Да ли, међутим, овакве перформансе можемо очекивати и сутра?

"Немам појма како ће то проћи, прошли пут су излазили са транспарентима и не знам шта нас сутра очекује. Што се мене тиче, имам ауторитет и код једних и код других, али ако се наљутим, и ако им се не свиђам ја ћу да поднесем оставку, а они нек бирају другог председавајућег. Следећи иза мене је по годинама Бранко Коцкица", истиче најстарији одборник и председавајући сутрашњој конститутивној седници Тома Фила.

И Александар Павић, народни посланик опозиционог покрета "Ми, снага народа", који ће у граду имати 10 одборника, подсећа да је приликом полагања заклетве прозападна опозиција "правила опструкције и уносила транспаренте".

"Тада је ипак био кворум, па су мандати ипак верификовани током дана. Верујем да ће тако бити и сутра, јер иако ће сигурно бити перформанса, власт има већину, па ће кворум бити обезбеђен", истиче Павић.

Много се тога променило од претходних покушаја конституисања градске власти, па до данас, подсећа саговорник РТ Балкан.

"Имамо бројне горуће ствар, као што је фестивал 'Мирдита', окупација и рушење Генералштаба, и долазак "Рио тинта". Атмосфера је врло наелектрисана, и сигуран сам да ће тако да буде и на седници Скупштине града. Скупштина града ће заправо бити слика Народне скупштине, јер Народна скупштина, након избора владе и измена Закона о локалним изборима није ни заседала. Законодавна власт не функционише осам месеци и све ће се то прелити у градску Скупштину. И наш покрет ће исказати отпор. Бићемо на седници али ћемо јасно ставити до знања да пошто институције не функционишу, све се прелива на улицу, перформансе, бојкоте…", закључује Павић.

image