Србија и Балкан

Стабилизација система: У региону се ситуација постепено нормализује, Црна Гора добила струју

Због нестанка струје су по градовима биле огромне гужве на улицама, а због спољних температура које су премашивале 40 степени Целзијуса, неки су у становима мерили и десетак степени више температуре
Стабилизација система:  У региону се ситуација постепено нормализује,  Црна Гора добила струјуGetty © Anton Petrus

У скоро целом региону је дошло до колапса када је нестала струја у Црној Гори, БиХ, Албанији, и Хрватској. Медији наводе да је распад електроенергетске мреже најпре кренуо из Црне Горе, потом је прекид струје захватио Албанију, Босну и Херцеговину, а затим и део Хрватске.

Оператер преносног система (ОСТ) Албаније је саопштио да је до нестанка струје дошло због квара на воду са Грчком, а који је изазван високим температурама.

Сви градови Црне Горе добили струју

Сви градови у Црној Гори добили су напајање струјом тако да су сви потрошачи снабдевени, саопштио је директор Националног диспечерског центра Ранко Реџић, на конференцији за новинаре Црногорског електропреносног система (ЦГЕС)

Скоро цела Црна Гора је данас била без струје 40 минута, након чега је кренуло постепено укључење.

Црногорски министар енергетике и рударства Саша Мујовић изјавио је  да је нестанак струје у Хрватској, БиХ, Албанији и Црној Гори, проблем регионалне природе, додавши да се ради на томе да се ситуација нормализује и да су оператори преносног система максимално фокусирани, мада се у овом моменту још не зна где је квар, преноси РТЦГ.

"Ради се на томе да се обави рестаурација система", рекао је Мујовић.

Он сматра да је до овог проблема дошло услед великог оптерећења

"Нагло је порасла потрошња због високе температуре", навео је он и додао да се у ситуацији високих температура дешава да је ваздушно хлађење слабије, а високе температуре доводе до тога да вод испадне.

Експлозија на 400 киловати далековода Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) узрок је нестанка струје на скоро целој територији Црне Горе, преноси лист "Побједа", позивајући се на неименовани извор.

Због испада на мрежи Црногорског електро-преносног система (ЦЕДИС) без напајања ј било скоро читаво подручје Црне Горе, а део Подгорице добио је струју након сат времена.

"Наш електро-енергетски систем је повратио напонске прилике", рекао је Мујовић, који верује да ће се све врло брзо вратити у нормалу.

"Електрична енергија доспева до ЦЕДИС-а, а ЦЕДИС сада има посла да је усмери даље према градовима. То може да потраје, јер ЦЕДИС мора да реши ситуацију у сваком граду посебно", истакао је Мујовић.

Он је додао да је дискутабилно када ће се све вратити у нормалу.

Од градова у Црној Гори струју су све време имали само Пљевља и Жабљак.

Поред Црне Горе, данас су без струје остали и готово цела Далмација и Босна и Херцеговина, као и делови Албаније.

Већи део Далмације без струје

Електрична енергија без које је раније данас остала цела Далмација почела је постепено да се враћа, преносе хрватски медији.

Најкасније до 15.30 сати цела територија Далмације требало би да добије електричну енергију, јавила је Хина.

За сада су у електромрежу укључени делови Сплита, као и других градова и места, а осим нестанка струје сада се, међутим, појавио и проблем нестанка интернета.

Због нестанка струје су по градовима биле огромне гужве на улицама, а због спољних температуре које су премашивале 40 степени Целзијуса, неки су у становима мерили и десетак степени више температуре.
У Сплиту су ватрогасци имали 25 интервенција због људи који су остали заробљени у лифтовима.

Далековод између Грчке и Албаније је испао и онда су се токови пореметили, због чега је дошло до нестанка струје у већем делу региона, саопштио је директор Сектора за вођење хрватског електроенергетског система ХОПС-а Данко Блажевић.

"Али то није службено, то су засад прелиминарне информације, рекао  је он на конференцији за новинаре.

Како је додао, за овакве инциденте се на европском нивоу оснивају радне групе које истражују овакве ствари, а такве истраге трају шест месеци.

Радови на поправци енергетског система ће потрајати јер је у питању огроман квар, саопштено је данас из Хрватске електропривреде (ХЕП).

Цела Далмација, делови Црне Горе и Босне и Херцеговине више од сат времена нису имали струју - у Сплиту се вратила струја, али добар део Далмације и даље има проблеме, преноси Далмација данас.

"Квар је кренуо из Албаније и Црне Горе. Полако враћамо трафостанице под напон. Коњско и Закучац су под напоном, ради се и на враћању других трафостаница. То је поступак који траје, тешко је рећи када ће сви потрошачи добити струју. Велики је квар, не сећам се задњих 20-ак година да је на тако широком подручју био тако велики квар", рекли су из ХЕП-а за Радио Далмацију.

"Далмација данас" незванично сазнаје да се у овој фази увози струја из Грчке, као и да су радови на ауто-путу у Црној Гори изазвали прекид испоставе електричне енергије.

Већи део Далмације данас је око 12.25 сати остао без струје, јавили су хрватски медији.

Без струје су остали Сплит, Омиш, Макарска, Каштела, Солин, Задар, Стариград Пакленица и друга места, преноси хрватски портал Индекс, док други медији јављају да цела Далмација нема струју.

Прекид снабдевања електричном енергијом у деловима Републике Хрватске изазвао је међународни поремећај који је захватио више земаља, наводи се у саопштењу Хрватске електро привреде (ХЕП).

Хрватски оператер преносног система (ХОПС) врши анализу са оператерима сустава суседних земаља како би се утврдио узрок.

За ублажавање проблема међународног прекида снабдевања струјом Хрватска електропривреда ставила је у пуни погон све своје производне капацитете како би ХОПС могао осигурати дистрибуцију електричне енергије грађанима Хрватске у што краћем року, преноси хрватски портал Индекс.

Што се тиче дистрибуцијске мреже, ХЕП је саопштио да на мрежи нема оштећења.

У Хрватској су данас тропске температуре, очекује се врхунац топлотног таласа а још јуче су забележене рекордне температуре за ово доба године.

И у БиХ се струја постепено враћа

Такође и цела БиХ је остала без струје због квара на чијем се утврђивању ради.

У градовима у Републици Српској и ФБиХ, у којима је нестало електричне енергије, не раде семафори и саобраћај се одвија успорено и отежано.

У току су активности на рестаурацији система, прослеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координисаним активностима са оператором система на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са суседним системима, наведено је из Електропривреде БиХ.

Мнистар енергије, рударства и индустрије Федерације Босне и Херцеговине Ведран Лакић оценио је да серади о преоптерећењу мреже.

"Проблем у преносној мрежи у региону и преоптерећење довело је до нестанка струје и у већем делу Босне и Херцеговине. Сви напори усмерени су ка што скоријем решавању наведеног проблема и повратку електричне енергије у домове", рекао је Лакић, преноси Н1 Сарајево.

У погон се, каже, враћају федералне термоелектране и хидроелектране.

"Најбитније је да враћамо у погон термоелектране и хидроелектране и поздрављам све напоре које електродистрибутивна предузећа улажу како би се што пре нормализовала дистрибуција електричне енергије. Систем се полако враћа.

Сруја је пуштена у Тузли, Какњу, Бањалуци, а полако се враћа и у сарајевска насеља. Морамо бити опрезни и све урадити полако како не би изазвали нови колапс и веће хаварије. За сада је све под контролом", нагласио је Лакић.

Према информацијама из Владе ФБиХ и ЕПБИХ, распад система је настао на 400кВ воду у Црној Гори.

"За сада немамо никаквих кварова на производним објектима. Покушавaмо да успоставимо везу са Хрватском, али напони су превелики па иде тешко", кажу у ЕПБиХ.

Из Владе ФБиХ тврде да се струја враћа постепено јер су укључени Блокови термоелектрана у Тузли и Какњу и ХЕ у Јабланици.

Како сазнаје "Аваз", дошло је до колапса комплетног електроенергетског система. 

Када дође до колапса система, хидроелектране и термоелектране не могу да раде, нема размене енергије кроз мрежу.

Ради се на утврђивању квара.

У Србији има струје

Председник Александар Вучић је позвао министарку енергетике Дубравку Ђедовић Хандановић да у Србији обезбеди да нема прекида у снабдевању струјом и позвао људе из свих сектора система за енегетску безбедност – ЕПС, ЕМС и друге, да њихови радници не иду кућама већ да сви буду ангажовани на обезбеђивању енергије, јер Србија мора да има енергију све време.

"У Србији је ситуација стабилна. Хаварија у региону не утиче на нас. Снабдевање електричном енергијом је стабилно и без икаквих проблема", речено је у ЕПС-у за "Новости".

Нестала струја и у Албанији

Струја у великом делу Албаније нестала је због квара на воду са Грчком, а који је изазван због високих температура.

Оператер преносног система (ОСТ) навео је да су велике количине преноса, као и екстремне температуре узроци потпуног искључења далековода, преноси Албанијан пост.

Након прекида, струја се вратила у Тирану и друге градове земље у којима је било проблема.

"Квар је кренуо од вода са Грчком, а затим се наставио каскадним ефектом у целој земљи. Квар је такође идентификован на прузи Призрен. Из почетног укрштања произилази да су велике количине преноса, као и екстремне температуре узроци потпуног искључења далековода", навео је ОСТ и додао да предузима мере за враћање електричне енергије свим потрошачима.

Без струје су остали Тирана, Драч, Елбасани, Ђирокастра, Кукеши, Лежа, Саранда и Скадар. Већина градова у Албанији остала је данас без струје, а према првим информацијама узрок је квар на високонапонским водовима.

Портал наводи и да се не зна када ће квар бити отклоњен и подсећа да се предвиђа да ће данас бити најтоплији дан у јуну, са температурама до 41 степен.

image