Србија и Балкан

Српска враћа "Боже правде" и грб Немањића

Обележја не би постала ентитетска, али би се законски омогућила њихова употреба
Српска враћа "Боже правде" и грб Немањића© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Седамнаест година након што је оспорена, химна "Боже правде" могла би поново постати део церемонијала у Републици Српској.

Народна скупштина РС ће на наредној седници која почиње другог јула расправљати о Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се предвиђа својеврсно враћање химне "Боже правде" и грба Немањића.

Ова српска обележја, по том предлогу не би званично постала ентитетска, али би се њиме законски омогућила њихова употреба у РС.

Измене Закона о употреби заставе, грба и химне предложио је председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, а у тексту пише:

"Заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Републике Српске могу се истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали, или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално наслеђе."

Грб Немањића и химну Боже правде у Републици Српској оспорио је 2007. године Уставни суд БиХ, а Српска је потом усвојила нову химну под називом "Моја република", а грб Немањића је замењен амблемом РС.

Предложене законске измене су осмишљене како би се избегле правне замке и потенцијалне осуде Уставног суда БиХ, а у Стевандићевом предлогу се, према писању "Политике", уопште и не помињу конкретно такве формулације, како би се избегло да се симболи прогласе увредљивим за Бошњаке и Хрвате.

Они, додаје се, нису нигде директно проглашени ентитетским обележјима, већ посредно, путем Споразума о специјалним и паралелним везама. Приликом церемонијалних извођења, прво ће се интонирати "Моја република", а централно место при истицању и даље ће имати амблем РС.

image